Webmail

Fra TermvaktWiki
(Forskjell mellom revisjoner)
Gå til: navigasjon, søk
m (flyttet Ny Webmail til Webmail)
(Hvordan komme i gang?)
 
Linje 18: Linje 18:
  
 
[[Bilde:Webmail_inbox_new.png]]
 
[[Bilde:Webmail_inbox_new.png]]
 
Har du dårlig syn kan det lønne seg å bruke den gamle versjonen til Webmail. For å komme til den skriv inn følgende adresse i adressefeltet: http://webmail.uio.no/old . For mer informasjon om denne versjonen, gå til [[webmail]]
 
 
  
 
==Generelt==
 
==Generelt==

Nåværende revisjon fra 10. mar 2016 kl. 08:20


Webmail er en nettleserbasert e-postleser som er mye brukt her ved UiO. Webmail kan brukes i både Windows og Linux hjemmefra og på Blindern, og i inn- og utland. Med andre ord; hvor enn du måtte befinne deg så lenge du har tilgang på en pc med nettleser.

Innhold


Hvordan komme i gang?

Det første du må gjøre er å åpne en nettleser (f.eks Mozilla eller Internet Explorer) Skriv så inn følgende adresse i adressefeltet: http://webmail.uio.no . Du vil da få opp følgende bilde:

Webmail open new.png

Skriv så inn det samme brukernavnet og passordet du bruker for å logge inn ved UiO. Dersom det ikke er noe galt med brukerkontoen din, vil du fort få opp et bilde som ligner på dette:

Webmail inbox new.png

Generelt

E-post markert med uthevet skrift og en lukket konvolutt er ny, ulest post.

Menyen til venstre viser en oversikt over de forskjellige mappene dine. Ny e-post havner i mappen Inbox, utgående e-post havner i Sent, mens all e-post du sletter vil havne i Trash.

Lese mail

Dersom du ikke har lagt til noen filtere, vil alle dine nye meldinger havne i mappen Inbox. Om du ikke automatisk kommer til inboxen når du logger deg inn, trykk på Inbox i menyen til venstre. Når du har fått opp en liste over e-postene dine, er det bare å trykke på den du vil lese.

Skrive mail

For å skrive en ny e-post, trykker du på skrivepadden (i den nye versjonen) Compose (i den gamle versjonen) oppe til venstre i bildet og får opp følgende:

Webmail compose new.png

I feltet to skriver du adressen til mottager. Dersom du vil at flere skal motta e-posten skriver du bare et komma mellom hver mottager:

Eks: To: hei@hotmail.com, noen@student.matnat.uio.no, enannen@gmail.com

Du kan også trykke på Address bok (ikke i bilde, øverst til høyre) og velge mottager(e) fra adresseboken din.

Dersom du skal legge ved en fil, trykker du først på plus knappen nederst til venstre, så trykker på browse og velger hvilken fil du vil legge ved og trykker på upload. Når ser du at filnavnet har kommet opp i feltet Attachments. Du kan selvfølgelig skrive inn pathen direkte. Dersom du vil legge til flere filer, følger du bare samme prosedyre på nytt.


Når du føler at e-posten er klar, trykker du på knappen Send now eller på postkassesymbolet.

Flytte E-post

Dersom du bestemmer deg for at du vil flytte en e-post fra en mappe til en annen, går du inn i den mappen der e-posten ligger, og huker av den lille boksen til venstre for e-posten. Velg så hvilken mappe du vil flytte e-posten til i scrollefeltet over, og trykk Move

Slette E-post

Når du finner ut det er på tide å slette en e-mail (eller hundre), går du inn i den aktuelle mappen, huker av beskjedene som skal slettes og trykker på Delete oppe til høyre.


Videresending av E-post

Dersom du vil videresende en enkelt e-post, går du inn i den aktuelle e-posten og trykker på Forward. Teksten vil da kopieres over i en ny e-post. Skriv så inn adressen du vil e-posten skal sendes til, og trykk på Send-knappen.

Dersom du derimot vil at all innkommende e-post skal videresendes til en annen adresse, går du inn på brukerinfo på verdensveven, logger deg inn og følger instruksjonene på siden.

Adressebok

Som nevnt ovenfor, kan du velge mottagere fra adresseboken din. For å legge til adresser her, trykker du først på Adress book øverst til høyre i bildet (ved siden av Settings) så trykker du på Create new Contact card øverst helt til venstre. Du vil da få opp dette bildet:

Webmail adresses new.png

Fyll så inn i alle feltene, og trykk på Add Address når du er fornøyd. Når du senere skal sende en e-post til denne kontakten, holder det å skrive nicknamet du ga denne personen.

Personlige instillinger

En ting som kan være lurt å endre på etterhvert er personlige instillinger. Dette gjøres ved først å trykke på Settings på menyen øverst i bildet. Trykk deretter på Identities og på din identitet i bildet som kommer opp. Du vil da få opp følgende bilde:

Webmail personal new.png

Du kan her fylle ut ditt fulle navn, e-mailadresse og en signatur

Dersom du fyller inn navnet ditt, vil folk se det i stedet for e-mailadressen din når du sender mail til dem.

Om du fyller inn en signatur, vil den vises nederst på hver eneste e-mail du sender. (For å bruke dette må du aktivere signaturen i instillingene)

Litt videre

Auto refresh

Webmail sjekker automatisk etter ny e-post (auto refresh) for deg med gjevne mellomrom. Dersom du ikke er fornøyd med oppdateringsfrekvensen, kan denne lett endres. Trykk på Settings i menyen øverst i bildet, og deretter på Folder Preferences i bildet som kommer opp. Du vil da få opp følgende bilde:

Webmail settings.png

I feltet check for new messages on kan du velge hvor ofte webmail skal sjekke etter ny e-post. Default-verdien her er 1 min.


Mapper

Etterhvert som du havner på mange mailinglister, fylles inboxen din fort opp. Det kan da være kjekt å organisere e-post i forskjellige undermapper av inboxen.

Det første du må gjøre er å lage en eller flere nye undermapper i inboxen din. Dette gjør du ved å trykke på knappen Folders øverst i bildet (ved siden av Compose og Addresses). Du vil da få opp et bilde hvor du både kan opprette, rename og slette mapper. I det øverste feltet skriver du inn ønsket navn på den nye mappen. i scrollemenyen rett under må du velge hvilken mappe den nye mappen skal være en undermappe i (f.eks inbox). Trykk på Create for å opprette mappen. Dersom du nå vil opprette flere mapper i den nye mappen din, følger du samme prosedyre på nytt, men velger navnet på den nye mappen din i scrollemenyen.


For å slette en mappe, velger du bare hvilken mappe du vil slette i scrollefeltet under Delete Folder, og trykker delete.


Filtere

Filtere er desverre ikke implementert i den nye webmail løsningen. For å opprette og endre på filtere, logg deg inn på http://webmail.uio.no/old og følg forklaringene gitt på Webmail.

Spamfilter

Opplever du at inboxen din til stadig blir fyllt opp av søppelpost? I så fall kan det være lurt å endre litt på spamfilterinnstillingene. For å endre på slike instillinger, følg forklaringene på Generell informasjon om SPAM.


Hjelp

Dersom det er noe mer du lurer på, kan du ta en titt under Help i webmail. Dersom du heller ikke her får svar på det du lurer på, ta gjerne kontakt med nærmeste termvakt!

Husk: Vi hjelper deg!

Eksterne linker

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy