VirtualBox

Fra TermvaktWiki
Revisjon per 24. jun 2009 kl. 08:20 av Fredva (Diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Gå til: navigasjon, søk

VirtualBox er et virtualiseringsprogram, altså et program som lar deg kjøre et operativsystem (OS) i et vindu i ditt vanlige OS. VirtualBox er gratis, har åpen kildekode og kjører på både Windows, Linux og Mac.

Virtualisering er nyttig hvis du for eksempel har behov for å kjøre Linux, men ikke ønsker å installere det på harddisken din. Fordi gjeste-OSet kjører i et vindu i verts-OSet kan du jobbe parallellt på en måte som ikke er mulig ellers. Nedenfor ser du en trinn-for-trinn guide til hvordan du setter opp en virtuell maskin med VirtualBox, i dette tilfellet med Ubuntu som gjeste-OS i Mac OS X.

Nedlasting og installasjon av VirtualBox

VirtualBox lastes ned fra virtualbox.org. Installasjonen er helt standard på Mac OS X og Windows. Bruker du en Debian-basert Linux-distribusjon som for eksempel Ubuntu, kan du bruke APT, se virtualbox.org for instruksjoner.


Oppsett av virtuell maskin med VirtualBox

  1. Først må du laste ned et såkalt image av operativsystemet du vil lage en virtuell maskin av. Image-filer for VirtualBox har filendelsen .vdi.
  2. Start opp VirtualBox og velg File --> Virtual Media Manager
  3. I vinduet som kommer opp velger du 'Add'. Bla deg fram til der du lagret .vdi-filen du har lastet ned og åpne den. Trykk OK for å lukke Virtual Media Manager.
  4. Nå er det på tide å lage selve den virtuelle maskinen. Trykk 'New' i hovedvinduet til VirtualBox. Trykk 'Next' i vinduet som kommer opp.
  5. Gi maskinen din et valgfritt navn, og velg hva slags OS du lager en virtuell maskin av.
  6. Velg så hvor mye minne du vil sette av til den virtuelle maskinen. Om du virtualiserer Ubuntu bør standarden på 384 MB holde, men om du skal kjøre tyngre programmer bør du nok øke minnet noe. Husk at du må ha igjen minne til verts-OSet, altså bør du maksimalt velge halvparten av din totale minnestørrelse.
  7. I det neste vinduet velger du 'Use existing hard disk' og velger harddisken vi lagde tidligere. Klikk 'Next' og 'Finish'.
  8. Du kan nå markere maskinen din i menyen til venstre i hovedvinduet og trykke 'Start'. Maskinen starter opp i et eget vindu. Hvis du vil kjøre maskinen i fullskjermmodus trykker du på 'Host Key' + F. Hvilken knapp som er 'Host Key' står nederst i høyre hjørne.

Det kan hende du må justere en del innstillinger, som tastatur, tid/dato osv. Dette avhenger av hvordan imaget er satt opp fra før. Hvis du vil gjøre det så enkelt som mulig kan du laste ned et image som er ferdig konfigurert for bruk til programmering på UiO, for eksempel imaget laget for INF1100.

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy