VirtualBox

(Forskjell mellom revisjoner)
Gå til: navigasjon, søk
(Nedlasting og utpakking av et image)
Linje 30: Linje 30:
 
Image:Vbox tutorial7.png|Fig. 7
 
Image:Vbox tutorial7.png|Fig. 7
 
</gallery>
 
</gallery>
 +
 +
==Se også==
 +
En enkel og fin guide for Ubuntu i VirtualBox på Windows kan du finne her: [http://www.psychocats.net/ubuntu/virtualbox http://www.psychocats.net/ubuntu/virtualbox]

Revisjonen fra 19. aug 2013 kl. 11:09

VirtualBox er et virtualiseringsprogram, altså et program som lar deg kjøre et operativsystem (OS) i et vindu i ditt vanlige OS. VirtualBox er gratis, har åpen kildekode og kjører på både Windows, Linux og Mac.

Virtualisering er nyttig hvis du for eksempel har behov for å kjøre Linux, men ikke ønsker å installere det på harddisken din. Fordi gjeste-OSet kjører i et vindu i verts-OSet kan du jobbe parallellt på en måte som ikke er mulig ellers. Nedenfor ser du en trinn-for-trinn guide til hvordan du setter opp en virtuell maskin med VirtualBox, i dette tilfellet med Ubuntu som gjeste-OS i Mac OS X. Prosessen er så og si identisk for Windows.

Innhold

Nedlasting og installasjon av VirtualBox

VirtualBox lastes ned fra virtualbox.org. Installasjonen er helt standard på Mac OS X og Windows. Bruker du en Debian-basert Linux-distribusjon som for eksempel Ubuntu, kan du bruke APT, se virtualbox.org for instruksjoner.

Nedlasting av et imagee

Det er flere måter å sette opp en virtuell maskin med VirtualBox, men det enkleste er å laste ned et såkalt virtual box disk image, en fil med filendelsen .vdi. Bruker du et slikt image slipper du å igjennom noen Linux-installasjonsprosess, da imaget er ferdig satt opp for deg. Du kan finne slike images ved å Google for eksempel "virtual box images". Om du ønsker images av Ubuntu, kan du finne laste ned ulike versjoner herfra. Legg merke til hva som er brukernavn og passord for imaget du laster ned.

Oppsett av virtuell maskin med VirtualBox

  1. Start opp VirtualBox og velg File --> Virtual Media Manager
  2. I vinduet som kommer opp (Fig. 1) velger du 'Add'. Bla deg fram til der du lagret .vdi-filen du har lastet ned og åpne den. Trykk OK for å lukke Virtual Media Manager.
  3. Nå er det på tide å lage selve den virtuelle maskinen. Trykk 'New' i hovedvinduet til VirtualBox (Fig. 2). Trykk 'Next' i vinduet som kommer opp (Fig. 3).
  4. Gi maskinen din et valgfritt navn, og velg hva slags OS du lager en virtuell maskin av (Fig. 4).
  5. Velg så hvor mye minne du vil sette av til den virtuelle maskinen (Fig. 5). Om du virtualiserer Ubuntu bør standarden på 384 MB holde, men om du skal kjøre tyngre programmer bør du nok øke minnet noe. Husk at du må ha igjen minne til verts-OSet, altså bør du maksimalt velge halvparten av din totale minnestørrelse.
  6. I det neste vinduet velger du 'Use existing hard disk' og velger harddisken vi lagde tidligere (Fig. 6). Klikk 'Next' og 'Finish'.
  7. Du kan nå markere maskinen din i menyen til venstre i hovedvinduet og trykke 'Start' (Fig. 7). Maskinen starter opp i et eget vindu. Hvis du vil kjøre maskinen i fullskjermmodus trykker du på 'Host Key' + F. Hvilken knapp som er 'Host Key' står nederst i høyre hjørne.

Det kan hende du må justere en del innstillinger, som tastatur, tid/dato, språk osv.

Se også

En enkel og fin guide for Ubuntu i VirtualBox på Windows kan du finne her: http://www.psychocats.net/ubuntu/virtualbox

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy