Vindusoppsett i linux

(Forskjell mellom revisjoner)
Gå til: navigasjon, søk
(Fjernet en feilaktig og uklar setning om kjørbarhet under Fluxbox)
(Rettet informasjon om FVWM, priset være dens navn.)
Linje 62: Linje 62:
  
 
===FVWM===
 
===FVWM===
Enkelt, men fungerende grensesnitt. Tilpasset nybegynnere: Ligner lite på Windows, men har enkel tilgang til de viktigste funksjonene. Rask, krever lite systemressurser. Ser ikke så fryktelig pen ut. Svært konfigurerbar, men krever at man tør å ta i en oppsettfil og lese en bruksanvisning.
+
Lett, men funksjonsrik vindushåndterer. Standardoppsettet er tilpasset nybegynnere: Ligner lite på Windows, men har enkel tilgang til de viktigste funksjonene. Rask, krever lite systemressurser. Standardoppsettet  ser ikke så fryktelig pent ut, men en kan få den svært pen. Svært konfigurerbar, men krever at man tør å ta i en oppsettfil og lese en bruksanvisning. For inspirasjon kan en sjekke http://fvwm.org/screenshots/desktops/ . For en kort innføring kan en se på http://www.zensites.net/fvwm/guide/index.html .  
  
 
===GNOME og KDE===
 
===GNOME og KDE===

Revisjonen fra 25. sep 2009 kl. 12:01

På maskinene finnes det mange forskjellige vindusoppsett man kan velge mellom. Vindusoppsettene kontrolleres av vindusbehandleren, som er et spesielt program med ansvar for å tegne rammer rundt vinduene mm.

Innhold

Velge en vindusbehandler

For å velge hvilken vindusbehandler vil bruke, må du trykke på knappen vist i bildet under, under innlogginga.

Forberedelse til sesjonsvalg

Deretter kan du velge den aktuelle vindusbehandleren (som er beskrevet lenger ned i dette dokumentet). Skulle du ønske ett mer spesialisert skrivebordsmiljø (med for eksempel Fluxbox eller noe eget), må du velge UiO Legacy Setup her og produsere en fil kalt .xsession, dette er beskrevet nærmere under Avansert seksjonen.

Valg av vindusbehandler

Når du da logger deg inn vil følgende spørsmål dukke opp på skjermen:

Bekreftelsesspørsmål

Her kan du velge om du vil bruke denne vindusbehandleren kun denne gangen, ved hver innlogging eller så kan du avbryte og bli returnert til innloggings vinduet.

Andre vindusbehandlere

Det finnes – som sagt – mange forskjellige vindusbehandlere i verden, se for eksempel på http://xwinman.org/ for en liste over noen. Dessverre er ikke alle installert på maskinene, og det som verre er: Det er ikke nødvendigvis slik at en vindusbehandler som er installert på en maskin, er installert på en annen eller på en fremtidig installasjon.

Flere av vindusbehandlerne er mer enn vindusbehandlere, de er komplette skrivebordsmiljøer. Både KDE og GNOME er eksempler på slike.

KDE

KDE (Kool Desktop Environment) er en av de mest populære skrivebordsløsningene i UNIX-verdenen. Den er veldig intuitiv og grei for nybegynnere, og i tillegg finnes den stort sett installert på alle maskinene.

Skjermbilde av KDE

GNOME

GNOME er en annen veldig populær skrivebordsløsning.

Skjermbilde av GNOME

Både KDE og GNOME prøver å være enkle for nybegynnere å bruke. Begge grensesnittene har tatt mange elementer fra Windows og Mac, og prøver å være et komplett og konsistent system, der brukeren møter samme grunnleggende design og grensesnitt uansett hvilket program i systemet han bruker. Begge har også et bra utvalg av programmer i systemet sitt, slik at de fleste funksjoner skal være dekket, f.eks kontorprogrammer, nettleser, e-post, minesveiper, filbehandling, tekstredigering og programmering. Alt er organisert i fine menyer, og du skal ideellt kunne gjøre (nesten) alt du vil gjøre uten å ta i en terminal.

Fluxbox

Skjermbilde av Fluxbox

[ http://www.fluxbox.org/ Fluxbox] ligner litt på FVWM, men har ingen meny med knapper langs siden. I stedet kan du høyreklikke på bakgrunnen for å få opp en meny med programmer. I denne menyen kan du også endre utseende på vinduene under Styles. Du kan også velge om fokus skal følge hvor musen er, som i FVWM, eller hvilket vindu du klikker i, som i Windows. Du kan lett opprette nye skrivebord ettersom du trenger det, og du blar mellom dem ved hjelp av to knapper på kontrollinjen neders på skjermen.

For å bruke fluxbox må du følge anvisningene i avsnittet Avansert.

Avansert

For å bruke en vindusbehandler som ikke er listet i vinduet for valg av vindusbehandler, må du produsere en fil som ligger i hjemmemappen din, kalt .xsession.

For å bruke denne fila til å starte en vindusbehandler, så legger du ganske enkelt inn en av de følgende vindusbehandlerne øverst:

  • startfluxbox
  • fvwm
  • fvwm2

Så et konkret eksempel hvis en ville ha fluxbox, vil en ha en .xsession som er

startfluxbox

Disse vil deretter starte ved innlogging når du har valgt UiO Legacy Setup ved sesjonsvelging under innlogging.

Når du bruker .xsession har du full kontroll over hvilke programmer som kjøres (dvs, du kan legge til programmer som xclock på ei ny linje i fila), og du må sørge for at programmene avslutter når du logger ut. Hvis oppsettet ditt legger igjen prosesser på maskiner du har brukt, vil du få en sint epost fra en liten nisse som heter ijk2.

Andre språk enn engelsk

Noen skrivebordsmiljøer og programmer er oversatt til mange språk. For å bruke et av disse språkene kan du ganske enkelt trykke på knappen ved siden av Sessions når du logger inn. Her ligger det en ganske omfattende liste med forskjellige språg.

Hvordan velge?

Det er bare en måte å finne ut hvilken vindushåndterer du helst vil ha: Prøv! Men de viktigste egenskapene kan fort ramses opp:

FVWM

Lett, men funksjonsrik vindushåndterer. Standardoppsettet er tilpasset nybegynnere: Ligner lite på Windows, men har enkel tilgang til de viktigste funksjonene. Rask, krever lite systemressurser. Standardoppsettet ser ikke så fryktelig pent ut, men en kan få den svært pen. Svært konfigurerbar, men krever at man tør å ta i en oppsettfil og lese en bruksanvisning. For inspirasjon kan en sjekke http://fvwm.org/screenshots/desktops/ . For en kort innføring kan en se på http://www.zensites.net/fvwm/guide/index.html .

GNOME og KDE

Brukervennlige. Prøver å være alt. Enkle å forstå, men krever mye ressurser og bruker lengre tid på å starte og avslutte (omtrent like lang tid som å logge på Windows). Lette å konfigurere i kontrollpanelet, og gode menysystemer. Ser fine ut.

Fluxbox

Rask. I utgangspunktet lite eller ingenting på skjermen når den starter. Krever få ressurser. Til en viss grad konfigurerbar fra menyer, men i hovedsak gjennom oppsettfiler. Ser pen ut.

Det virker ikke!

Blir du kastet rett ut igjen når du logget på? Har du nettopp endret oppsettet ditt? Sannsynligvis har du gjort en feil i .Xresources eller .xsession slik at skrivebordsmiljøet ditt ikke starter.

Du kan fortsatt logge på, og gå utenom oppsettet ditt. Skriv inn brukernavn og passord som vanlig når du kommer til login-skjermen, men trykk deg inn i menyen der det kan velges vindusbehandler. Velg deretter Failsafe Terminal, og benytt en tekst editor til å rette opp feilene.

Eller: (alle i kor) spør en termvakt. Vi er her for å hjelpe deg.

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy