Utskrift fra egen bærbar

Fra TermvaktWiki
(Forskjell mellom revisjoner)
Gå til: navigasjon, søk
(Linux: La til avsnitt om bruk av SMB2/3 for pullprint)
(Legge til skriver på egen PC)
 
Linje 7: Linje 7:
  
 
Se avsnittet om [[#Drivere|drivere]] under for instruksjoner om hilken driver du skal bruke for skriveren.
 
Se avsnittet om [[#Drivere|drivere]] under for instruksjoner om hilken driver du skal bruke for skriveren.
 +
 +
===Mobilprint - Utskrift for Windows, OSX, Linux, nettbrett og mobiltelefon===
 +
Mobilprint er en nettbasert løsning for å printe ut arbeide sitt i standard format. Denne løsningen krever at du har en registrert student- eller ansattkort ved at den tar i bruk Pullprint systemet. Pullprint tillatter deg å printe utskrifter over hele universitet og kan benyttes ved de fleste fakultetene. Får du nytt kort, må det nye kortet registreres. Det gjør du ved å slette det gamle kortet, og legge innn det nye. For mer om hvordan å registrere nytt kort i utskriftssystemet, [http://www.uio.no/tjenester/it/utskrift/portal/oppsett.html klikk her].
 +
 +
Mobilprint er tilgjengelig på følgende nettside: [https://mobilprint.uio.no/ www.mobilprint.uio.no]
 +
 +
Gå inn på siden for å følge videre instruksjoner på hvordan du kan laste opp utskriften din.
  
 
===Linux===
 
===Linux===

Nåværende revisjon fra 27. feb 2017 kl. 07:58

Det er mulig å koble seg opp til skriverkøen på UiO via det trådløse nettet (eller hjemmefra med VPN) på egen PC. Et annet alternativ er å bruke fjerninnlogging for å skrive ut.

Innhold

Legge til skriver på egen PC

Følg riktig oppskrift fra USITs nettsider:

Se avsnittet om drivere under for instruksjoner om hilken driver du skal bruke for skriveren.

Mobilprint - Utskrift for Windows, OSX, Linux, nettbrett og mobiltelefon

Mobilprint er en nettbasert løsning for å printe ut arbeide sitt i standard format. Denne løsningen krever at du har en registrert student- eller ansattkort ved at den tar i bruk Pullprint systemet. Pullprint tillatter deg å printe utskrifter over hele universitet og kan benyttes ved de fleste fakultetene. Får du nytt kort, må det nye kortet registreres. Det gjør du ved å slette det gamle kortet, og legge innn det nye. For mer om hvordan å registrere nytt kort i utskriftssystemet, klikk her.

Mobilprint er tilgjengelig på følgende nettside: www.mobilprint.uio.no

Gå inn på siden for å følge videre instruksjoner på hvordan du kan laste opp utskriften din.

Linux

Oppskriftene (på lenkene over) for Linux er ment for UiOs PC-er med RHEL/Fedora og beskriver heller ikke hvordan man kan legge til pullprint selv. Likevel er instruksjonene for uten kortleser noenlunde brukbare også for egen privat PC – men vær obs. på følgende:

  • Bruk oppskriften for uten kortleser (pushprint) uansett om du skal sette opp skriver med kortleser eller ikke, og start rett på "Oppsett av lokal skriverkø".
  • På privat PC er det ikke nødvendig å bruke sudo for å starte "system-config-printer" – bare skriv i en terminal (eller i kjør-kommandoen Alt+F2): system-config-printer
  • I steg 3 anbefales det sterkt at du i tillegg velger "Set authentication details now" og skriver inn ditt UiO-brukernavn og -passord, slik at du slipper å skrive brukernavn og passord for hver utskrift du gjør. NB! Husk å sikre PC-en din godt (med passord osv.), slik at ikke andre kan misbruke dettte.
  • For å sette opp for skriver med kortleser (pullprint), erstatt "uio/pushprint.uio.no/<skrivernavn>" i steg 3 med:
    • Skal du skrive ut på en Rioh-skriver: uio/pullprint.uio.no/ricoh
    • Skal du skrive ut på en HP-skriver: uio/pullprint.uio.no/hp

Ekstra steg for pullprint (kortleser)

Hvis du setter opp skriver med kortleser (pullprint) på Linux, må oppkobling skje med SMB2 eller SMB3 – ellers vil påloggingen til pullprint.uio.no feile. SMB2/3 er ikke standard på de fleste Linux-distribusjoner, så du må derfor vanligvis endre /etc/samba/smb.conf for at pullprint skal fungere.

På de fleste nyere versjoner (inkl. i Ubuntu 14.04 og nyere) kan det gjøres ved å kjøre denne kommandoen i en terminal:

sudo sed -i '/^\[global\]$/aclient max protocol = SMB3' /etc/samba/smb.conf

For noen eldre versjoner (som f.eks. i Ubuntu 12.04) kan du kjøre denne kommandoen i stedet:

sudo sed -i '/^\[global\]$/amax protocol = SMB2' /etc/samba/smb.conf

Disse kommandoene endrer feltet "client max protocol" (eventuelt "max protocol") under [global] i filen /etc/samba/smb.conf til å ha verdien SMB3 (eventuelt SMB2).

Drivere

På Windows blir driveren til skriveren installert når du legger til skriveren. På Linux og OS X må du velge skriverdriver fra listen over skrivermodeller:

Linux

På Linux får du normalt opp alle drivere som er tilgjengelig fra OpenPrinting-prosjektet når du skal legge til skriveren. For HP-skrivere kan det i tillegg være lurt å installere pakken "hplip". Hvis en skrivermodell har flere drivere, velg den som er PostScript (PS).

OS X

På OS X må du derimot laste ned drivere på forhånd for å få utnyttet all funksjonalitet på skriveren. Skriverne på UiO er for det meste fra HP og Ricoh – du kan laste driverne her:

OBS: Dobbeltsidig utskrift på Linux og OS X

De fleste skrivere på UiO støtter dobbeltsidig utskrift (duplex) – husk å krysse av for dette når du legger til skriveren! Hvis du skriver ut enkeltsidig bruker du dobbelt så mye av utskriftskvoten som med dobbeltsidig utskrift, siden du blir belastet for ark (ikke sider).

Hvilken modell er skriveren?

For å finne ut modellnavnet på skriveren kan du (enn så lenge) besøke denne siden. For skrivere på IFI har du en hendig liste på instituttets nettsider. Ellers kan du oppsøke skriveren; merke og modell skal være synlig på forsiden.

Alternativ: fjerninlogging

En annen mulighet er å bruke Remote Desktop eller SSH for å skrive ut.

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy