SSH Secure Shell

Fra TermvaktWiki
(Forskjell mellom revisjoner)
Gå til: navigasjon, søk
m (småplukk)
(Utdatert, oppdatert med putty/x-win32)
 
Linje 2: Linje 2:
  
 
==SSH Secure Shell(Windows)==
 
==SSH Secure Shell(Windows)==
Programmet startes ved å gå til «SSH Secure Shell» i programvaremenyen og starte programmet «Secure Shell Client». Når du får opp vinduet kan du trykke mellomrom- eller returtasten for å logge på. Du kan da skrive inn følgende informasjon (bytt ut «tobiasvl» med ditt eget brukernavn som du vanligvis bruker til å logge inn maskinene):
+
For å logge inn med SSH en windowsmaskin kan [[Fjerninnlogging#PuTTY]] brukes eller man kan bruke [[Fjerninnlogging#Xterm_via_X-Win32]]. Begge deler gir ganske lik brukeropplevelse og det er mer smak og behag hvilket av dem man går for.
 +
På UiO skal begge programmene ligge inne. Du kan fjerninnlogge til en av ifi's servere, f.eks login.ifi.uio.no. Mer infomasjon kan finnes [[Fjerninnlogging]]
  
[[Fil:SSH_Secure_Shell.png]]
 
  
 
For mer hjelp til bruk av terminal generelt, se artikkelen om [[terminal]].
 
For mer hjelp til bruk av terminal generelt, se artikkelen om [[terminal]].
 +
  
 
==SSH Secure Shell(Linux)==
 
==SSH Secure Shell(Linux)==

Nåværende revisjon fra 4. nov 2016 kl. 08:31

Secure shell (SSH) er både et dataprogram og en nettverksprotokoll som befinner seg på applikasjonslaget, og brukes normalt å få tilgang til en kommandolinje (shell) på en annen maskin. På UiO sine maskiner kan en SSH-forbindelse oppnås på flere måter. I Windows kan du bruke et program som lar deg få opp et Linux-terminalvindu. Dette krever at du har lov til å logge inn på Linux-serverne våre (noe f.eks. alle MatNat-studenter har).

SSH Secure Shell(Windows)

For å logge inn med SSH på en windowsmaskin kan Fjerninnlogging#PuTTY brukes eller man kan bruke Fjerninnlogging#Xterm_via_X-Win32. Begge deler gir ganske lik brukeropplevelse og det er mer smak og behag hvilket av dem man går for. På UiO skal begge programmene ligge inne. Du kan fjerninnlogge til en av ifi's servere, f.eks login.ifi.uio.no. Mer infomasjon kan finnes på Fjerninnlogging


For mer hjelp til bruk av terminal generelt, se artikkelen om terminal.


SSH Secure Shell(Linux)

Du kan fjerninnlogge til en annen maskin i Linux ved å skrive ssh <brukernavn> <server> i terminalen.

Eksempel :

ssh johnro@login.ifi.uio.no

Bytt ut johnro med ditt brukernavn, og login.ifi.uio.no med en annen gyldig addresse.

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy