Pico

Fra TermvaktWiki
Revisjon per 11. aug 2009 kl. 06:46 av Larssole (Diskusjon | bidrag)
Gå til: navigasjon, søk

Pico er en intuitiv og enkel teksteditor under Linux. Programmet egner seg best til redigering av små tekstfiler, som for eksempel oppstartsfiler og inneholder derfor ikke en del mer avanserte funksjoner som f.eks Vim og Emacs har. Pico er editoren som brukes i mailprogrammet Pine og kommandoer, samt utseende, vil derfor være kjent for de som har benyttet seg av Pine.

Innhold

Oppstart

For å åpne programmet skriver du pico i kommandolinja. Dersom du vil åpne en fil direkte eller opprette ny fil gjør du dette ved å gi filnavnet som parameter.

pico file.txt

Om du allerede har åpnet pico kan du lese inn en eksisterende fil ved hjelp av kommandoen ^R.

Vinduet til pico

Kommandoer/bruk

Tilgjengelige kommandoer i programmet er angitt ved hjelp av ^-tegn og en bokstav. Tegnet ^ står for Ctrl-tasten, og kommandoene gis altså ved å holde Ctrl-tasten nede samtidig som man trykker på den aktuelle bokstaven. De vanligste kommandoene er listet opp nederst i programvinduet. Forklaring på hva de enkelte kommandoene gjør fins under Get Help (Ctrl + G) eller skriv,

 man pico 

i kommandolinja.


^G Hjelp
^R Åpne fil (Read file)
^O Lagre fil (Write Out)
^X Avslutte (Exit)
^K Klippe ut en linje (Cut Text)
^U Limme inn siste slettede linjer (UnCut Text)
^W Søke etter tekst ( Where Is)
^J Brekke om avsnitt (Justify)
^T Stavekontroll


Avslutte

Pico avsluttes som nevnt ved å benytte ^X. Dersom du ikke har lagret endringer i dokumentet vil du få spørsmål om dette. Det er også mulig å bruke F2 for å avslutte programmet.

Noe mer avansert?

Pico er en veldig enkel editor, men mange liker designet såpass at de ønsker å gjøre mer avanserte ting i den, som f.eks. programmere eller skrive LaTeX. Dessverre er ikke Pico beregnet for dette, og har ikke slike ting som auto-indentering eller fargelegging.

For de som gjerne vil ha disse tingene, men samtidig fortsette med det kjente designet til Pico finnes det en etterligning, som heter Nano. Denne har en haug av ekstra funksjonalitet, men prøver så langt det går å være likt Pico i design. Nano er et godt alternativ til Pico, og det startes ved skrive en av følgende kommandoer,

emacs 
emacs file.txt

i kommandolinja.

Linker

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy