Passordbytte

(Forskjell mellom revisjoner)
Gå til: navigasjon, søk
(la til lenke til https://brukerinfo.uio.no/forgotten/password/)
Linje 1: Linje 1:
Alle brukere må bytte passord minst én gang i året. Dersom passordet ikke er byttet på ett år vil kontoen bli sperret. Sperren får man opphevet ved henvendelse til termvakten. Husk legitimasjon. Det anbefales å bytte passord hvert semester. Du bytter passord på [http://passord.uio.no passord.uio.no]. '''GI ALDRI BORT PASSORDET DITT TIL NOEN!''' Det strider imot [http://www.usit.uio.no/it/reglement/ IT-reglementet] og fører til at brukerkontoen får karantene. '''Ingen''' andre enn deg selv skal vite ditt passord, heller ikke termvaktene.
+
Alle brukere må bytte passord minst én gang i året. Dersom passordet ikke er byttet på ett år vil kontoen bli sperret. Sperren får man opphevet ved henvendelse til termvakten. Husk legitimasjon. Det anbefales å bytte passord hvert semester. Du bytter passord på [https://brukerinfo.uio.no/ brukerinfo.uio.no]. '''GI ALDRI BORT PASSORDET DITT TIL NOEN!''' Det strider imot [http://www.usit.uio.no/it/reglement/ IT-reglementet] og fører til at brukerkontoen får karantene. '''Ingen''' andre enn deg selv skal vite ditt passord, heller ikke termvaktene.
  
 
==Om passord==
 
==Om passord==
Linje 37: Linje 37:
 
==Bytte passord==
 
==Bytte passord==
  
Den enkleste måten å bytte passord på er å gå til [http://passord.uio.no http://passord.uio.no].
+
Den enkleste måten å bytte passord på er å gå til [https://brukerinfo.uio.no/ brukerinfo.uio.no].
  
Du må oppgi brukernavn og gammelt passord for deretter å velge deg et nytt passord. Du kan altså bytte passord på denne siden fra hvilken som helst maskin koblet opp mot internett. Maskinen trenger ikke være koblet direkte til UiO-nettet.
+
Logg inn, gå til ''brukerkonto'' og velg ''skift passord''. Du kan altså bytte passord på denne siden fra hvilken som helst maskin koblet opp mot internett. Maskinen trenger ikke være koblet direkte til UiO-nettet.
  
 
==Har du glemt passordet?==
 
==Har du glemt passordet?==
  
Dersom du har glemt eller mistet passordet (skriv aldri ned passordet) for brukerkontoen din, vil ikke http://passord.uio.no/ kunne hjelpe deg. I slike situasjoner henvender man seg enten til en terminalvakt på en av termstuene som finnes på Blindern, eller så kan man benytte seg av [https://brukerinfo.uio.no/forgotten/password/ glemt passord funksjonaliteten på web].
+
Dersom du har glemt eller mistet passordet (skriv aldri ned passordet) for brukerkontoen din, vil ikke [https://brukerinfo.uio.no/ burkerinfo.uio.no]  kunne hjelpe deg. I slike situasjoner henvender man seg enten til en terminalvakt på en av termstuene som finnes på Blindern eller i resepsjonen på Ole Johan Dahls hus. Det er også mulig å benytte seg av [https://brukerinfo.uio.no/forgotten/password/ glemt passord funksjonaliteten på web].
  
 
Terminalvakten vil tildele et nytt passord (enten skrevet ut i et formelt oppsett eller skrive det ned til deg på en lapp) mot at du fremviser legitimasjon. Det vil ta tid før dette passordet blir spredt rundt i alle brukerdatabasene, slik at man må regne med i verste fall 8 timer (vent gjerne en time eller to, før du forsøker).
 
Terminalvakten vil tildele et nytt passord (enten skrevet ut i et formelt oppsett eller skrive det ned til deg på en lapp) mot at du fremviser legitimasjon. Det vil ta tid før dette passordet blir spredt rundt i alle brukerdatabasene, slik at man må regne med i verste fall 8 timer (vent gjerne en time eller to, før du forsøker).

Revisjonen fra 11. apr 2016 kl. 11:22

Alle brukere må bytte passord minst én gang i året. Dersom passordet ikke er byttet på ett år vil kontoen bli sperret. Sperren får man opphevet ved henvendelse til termvakten. Husk legitimasjon. Det anbefales å bytte passord hvert semester. Du bytter passord på brukerinfo.uio.no. GI ALDRI BORT PASSORDET DITT TIL NOEN! Det strider imot IT-reglementet og fører til at brukerkontoen får karantene. Ingen andre enn deg selv skal vite ditt passord, heller ikke termvaktene.

Innhold

Om passord

Først og fremst er det viktig å huske på at det vil ta litt tid før det nye passordet fungerer. Ta derfor vare på det gamle passordet helt til du har fått logget deg inn med det nye. Da har du ikke lenger bruk for det gamle. Vanligvis tar ikke passordskifte mer enn 15 minutter, men det kan ta opptil 8 timer, ved ekstrem treghet i systemet. Det kan ofte lønne seg å bytte passord rett før man går for kvelden. Da er alt i orden når man kommer tilbake neste dag.


Passordet må oppfylle visse vilkår:

For at det skal være vanskeligst mulig å bryte seg inn (hacke) på din brukerkonto er det viktig at passordet ditt er så vanskelig som mulig å gjette for en utenforstående. På UIO har vi derfor følgende regler for hvordan ditt nye passord skal se ut:

  1. Det må bestå av minst 8 tegn.
  2. Det må ikke ha mer enn 15 tegn.
  3. Det kan ikke ha mellomrom.
  4. Passordet skal bestå av tegntyper fra minst tre av de fire kategoriene; små bokstaver, store bokstaver, tegn og tall. Dersom ett av disse tegntypene kun forekommer en gang, skal det ikke stå først eller sist i passordet. Legg eventuelt inn flere forekomster av tegntypen.
  5. Ikke velg navn, stedsnavn eller ord som finnes i en ordliste som passord.
  6. Bursdagsdato, telefonnummer eller annen informasjon om deg selv eller en du kjenner godt er ikke å anbefale.
  7. Særnorske tegn som æ,ø og å, samt tegn du må bruke 'Alt Gr'-tasten for å skrive er ikke å anbefale. Bokstaver og tegn fra standard engelsk er best.
  8. Du kan heller ikke benytte deg av passord du har brukt før eller alt for like variasjoner av et gammelt passord.

Algoritmen for å godkjenne et passord du velger selv vil uansett ikke godkjenne et passord som bryter mot 1, 2, 3, 4 og 5.

Eksempel

Mange synes det er vrient å velge et passord som er enkelt å huske når det må oppfylle alle kravene over. Her er noen tips.

Ta først utgangspunkt i et ord på mellom 8 og 15 bokstaver som er lettere å huske, som for eksempel:

elgenatt

For at passordet skal være gyldig må det oppfylle krav 4. Vi inkluderer først et tegn, punktum:

elge.natt

Vi bytter ut e'ene med 3-tall og a'en med et 4-tall (3 ser litt ut som en speilvendt E, og 4 og A er ganske like)

3lg3.n4tt

og kan skrive lg i store bokstaver

3LG3.n4tt

og man har fått et gyldig passord!


Bytte passord

Den enkleste måten å bytte passord på er å gå til brukerinfo.uio.no.

Logg inn, gå til brukerkonto og velg skift passord. Du kan altså bytte passord på denne siden fra hvilken som helst maskin koblet opp mot internett. Maskinen trenger ikke være koblet direkte til UiO-nettet.

Har du glemt passordet?

Dersom du har glemt eller mistet passordet (skriv aldri ned passordet) for brukerkontoen din, vil ikke burkerinfo.uio.no kunne hjelpe deg. I slike situasjoner henvender man seg enten til en terminalvakt på en av termstuene som finnes på Blindern eller i resepsjonen på Ole Johan Dahls hus. Det er også mulig å benytte seg av glemt passord funksjonaliteten på web.

Terminalvakten vil tildele et nytt passord (enten skrevet ut i et formelt oppsett eller skrive det ned til deg på en lapp) mot at du fremviser legitimasjon. Det vil ta tid før dette passordet blir spredt rundt i alle brukerdatabasene, slik at man må regne med i verste fall 8 timer (vent gjerne en time eller to, før du forsøker).

Etter at det tildelte passordet er blitt aktivt, må du så snart som mulig endre dette passordet med noe annet som du selv klekker ut, i henhold til nevnte kriterier ovenfor (ikke bruk navn eller ordbokforslag, men kombinasjon av store og små bokstaver, tall og tegn, som du pugger til det sitter ;-).

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy