Passord

Fra TermvaktWiki
Revisjon per 20. nov 2008 kl. 12:00 av Tobiasvl (Diskusjon | bidrag)
Gå til: navigasjon, søk

Om passord

Først og fremst er det viktig å huske på at det vil ta litt tid før det nye passordet fungerer. Ta derfor vare på det gamle passordet helt til du har fått logget deg inn med det nye. Da har du ikke lenger bruk for det gamle. Vanligvis tar ikke passordskifte mer enn 15 minutter, men det kan ta opptil 8 timer, ved ekstrem treghet i systemet. Det kan ofte lønne seg å bytte passord rett før man går for kvelden. Da er alt i orden når man kommer tilbake neste dag.

Passordet må oppfylle visse vilkår:

For at det skal være vanskligst mulig å bryte seg inn (hacke) på din brukerkonto er det viktig at passordet ditt er så vanskelig som mulig å gjette for en utenforstående. På UIO har vi derfor følgende regler for hvordan ditt nye passord skal se ut:

  1. Det må bestå av minst 8 tegn. (På Windowsmaskiner registreres opptil 15 tegn av passordet ditt, mens alle tegnene registreres på Linux-maskinene på termstuene.)
  2. Det må ikke ha mer enn 15 tegn.
  3. Det kan ikke ha mellomrom.
  4. Passordet skal bestå av tegntyper fra minst tre av de fire kategoriene; små bokstaver, store bokstaver, tegn og tall. Dersom ett av disse tegntypene kun forekommer en gang, skal det ikke stå først eller sist i passordet. Legg eventuelt inn flere forekomster av tegntypen.
  5. Ikke velg navn, stedsnavn eller ord som finnes i en ordliste som passord.
  6. Bursdagsdato, telefonnummer eller annen informasjon om deg selv eller en du kjenner godt er ikke å anbefale.
  7. Særnorske tegn som æ,ø og å, samt tegn du må bruke 'Alt Gr'-tasten for å skrive er ikke å anbefale. Bokstaver og tegn fra standard engelsk er best.
  8. Du kan heller ikke benytte deg av passord du har brukt før eller alt for like variasjoner av et gammelt passord.

Algoritmen for å godkjenne et passord du velger selv vil uansett ikke godkjenne et passord som bryter mot 1, 2, 3, 4 og 5.

Bytte passord

Den enkleste måten å bytte passord på er å gå til

passord.uio.no

Du må oppgi brukernavn og gammelt passord for deretter å velge deg et nytt passord. Du kan altså bytte passord på denne siden fra hvilken som helst maskin koblet opp mot internett. Maskinen trenger ikke være koblet direkte til UiO-nettet.

Har du glemt passordet

Dersom du har glemt eller mistet passordet (skriv aldri ned passordet) for brukerkontoen din, vil ikke passord.uio.no kunne hjelpe deg. I slike situasjoner henvender man seg til en terminalvakt på en av termstuene som finnes på Blindern.

Terminalvakten vil tildele et nytt passord (enten skrevet ut i et formelt oppsett eller skrive det ned til deg på en lapp) mot at du fremviser legitimasjon. Det varierer litt hvor mye tid det tar før databasene og systemet oppdateres, men skal vanligvis ikke ta mer enn ca 15 min.

Etter at det tildelte passordet er blitt aktivt, må du så snart som mulig endre dette passordet med noe annet som du selv klekker ut, i henhold til nevnte kriterier ovenfor (ikke bruk navn eller ordbokforslag, men kombinasjon av store og små bokstaver, tall og tegn, som du pugger til det sitter ;-).

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy