PDF

Fra TermvaktWiki
Revisjon per 6. jan 2009 kl. 20:32 av Joakimsh (Diskusjon | bidrag)
Gå til: navigasjon, søk

Portable Document Format

PDF er et filformat som egner seg veldig godt for utveksling av dokumenter som en vil gjøre lett tilgjengelig for andre. Pdf ble laget av Adobe i 1993 for dokumentutveksling. Pdf blir brukt til å representere todimensjonale dokumenter uavhengig av hvilken applikasjon eller operativsystem som blir brukt når en skal vise frem innholdet.

Den mest brukte applikasjonen til dette formålet er Adobe sin egen Acrobat reader, men vi har og andre programmer som gode til formålet, som for eksempel Evince og kpdf. De to siste er bare i bruk på linux-maskiner, mens Acrobat Reader er i bruk på alle maskinene, og det er det programmet som blir brukt når du får vist frem en pdf fil i nettleseren.

I både Microsoft Office og Open Office ligger det gode verktøy for å lagre dokumenter som pdf filer slik at det er enklere å lese dokumentene på mange forskjellige systemer. Ellers ligger det programmer som en kan bruke fra kommandolinjen i linux for å gjøre pdf om til ps eller i fra ps til pdf. ps eller Post Script er det språket som printerene snakker. Hvis en noen gang har problemer med å skrive ut en pdf fil så kan det være verdt å prøve å konvertere pdf-filen til ps før man skriver ut. Denne ps filen kan skrives ut med print-kommandoen i linux.

Eksempel på konvertering vha. kommandovinduet:

olanordmann@padme ~/Desktop $ ls
fil.pdf

olanordmann@padme ~/Desktop $ pdf2ps fil.pdf
olanordmann@padme ~/Desktop $ ls
fil.pdf
fil.ps

olanordmann@padme ~/Desktop $ print fil.ps

For flere pdf-kommandoer kan du skrive pdf og trykke på tab 2 ganger i kommandovinduet. Du får da opp en liste over pdf-kommandoer. For mer utfyllende forklaring til hver kommando kan du kjøre man og navnet på kommandoen.

Se også

Eksterne lenker

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy