PDF

Fra TermvaktWiki
Revisjon per 5. des 2008 kl. 11:32 av Larssole (Diskusjon | bidrag)
Gå til: navigasjon, søk

Portable Document Format

PDF er et filformat som egner seg veldig godt for utveksling av dokumenter som en vil gjøre lett tilgjengelig for andre. Pdf ble laget av Adobe i 1993 for dokument utveksling. Pdf blir brukt til å representere todimensjonale dokumenter uavhengig av hvilken applikasjon eller operativsystem som blir brukt når en skal vise frem innholdet.


Den mest brukte applikasjonen til dette formålet er Adobe sin egen Acrobat reader, men vi har og andre programmer som gode til formålet. Som for eksempel Evince og kpdf. De to siste er bare i bruk på linux maskiner, mens Acrobat Reader er i bruk på alle maskinene, og det er det programmet som blir brukt når du får vist frem en pdf fil i nettleseren.


I både Ms Office og OpenOffice ligger det gode verktøy for å lagre dokumenter som pdf filer slik at det er enklere å lese dokumentene på mange forskjellige systemer. Ellers ligger det programmer som en kan bruke fra komandolinjen i linux for å gjøre pdf om til ps eller i fra ps til pdf. ps eller Post Script er det språket som printerene snakker. Hvis en noen gang har problemer med å skrive ut en pdf fil så kan det være verdt å prøve og konvertere pdf filen til ps før man skriver ut. Denne ps filen kan skrives ut med print komandoen i linux.Eksterne lenker

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy