PDF

Fra TermvaktWiki
(Forskjell mellom revisjoner)
Gå til: navigasjon, søk
m (Flyttet inn tekst fra Acrobat reader)
(Utskriftsproblemer)
 
Linje 23: Linje 23:
  
 
== Utskriftsproblemer ==
 
== Utskriftsproblemer ==
På linuxmaskiner hender det at man får ut svarte rektangler i stedet for bilder når man skriver ut PDF-filer. For å unngå dette problemet bør man skrive ut med [[Acrobat reader]].
+
På linuxmaskiner hender det at man får ut svarte rektangler i stedet for bilder når man skriver ut PDF-filer. For å unngå dette problemet bør man skrive ut med [[Acrobat reader]] eller ved hjelp av print-kommando (se [[Utskrift fra Linux]]).
  
 
== Sette sammen flere PDF-filer ==
 
== Sette sammen flere PDF-filer ==

Nåværende revisjon fra 16. mar 2016 kl. 08:47

Innhold

Portable Document Format (PDF)

PDF er et filformat som egner seg veldig godt for utveksling av dokumenter som en vil gjøre lett tilgjengelig for andre. PDF ble laget av Adobe i 1993 for dokumentutveksling. Formatet blir brukt til å representere todimensjonale dokumenter uavhengig av hvilken applikasjon eller operativsystem som blir brukt når en skal vise frem innholdet.

Den mest brukte applikasjonen til dette formålet er Adobe sin egen Acrobat reader, men vi har også andre programmer som er gode til formålet, som for eksempel Evince og kpdf. De to siste er kun til linux-maskiner, mens Acrobat Reader er i bruk på alle maskinene. Det er dette programmet som blir brukt når du får vist frem en PDF-fil i nettleseren.

I både Microsoft Office og Open Office ligger det gode verktøy for å lagre dokumenter som pdf filer slik at det er enklere å lese dokumentene på forskjellige systemer. Ellers ligger det programmer som en kan bruke fra kommandolinjen i linux for å gjøre PDF om til PS eller omvendt. PS eller PostScript er det språket som printerene snakker. Hvis du har problemer med å skrive ut en PDF fil så kan det være verdt å prøve å konvertere PDF-filen til PS før man skriver ut. Denne PS filen kan skrives ut med print-kommandoen i linux.

Eksempel på konvertering vha. kommandovinduet:

olanordmann@padme ~/Desktop $ ls
fil.pdf

olanordmann@padme ~/Desktop $ pdf2ps fil.pdf
olanordmann@padme ~/Desktop $ ls
fil.pdf
fil.ps

olanordmann@padme ~/Desktop $ print fil.ps

For flere PDF-kommandoer kan du skrive PDF og trykke på tab 2 ganger i kommandovinduet. Du får da opp en liste over PDF-kommandoer. For mer utfyllende forklaring til hver kommando kan du kjøre man og navnet på kommandoen.

Utskriftsproblemer

På linuxmaskiner hender det at man får ut svarte rektangler i stedet for bilder når man skriver ut PDF-filer. For å unngå dette problemet bør man skrive ut med Acrobat reader eller ved hjelp av print-kommando (se Utskrift fra Linux).

Sette sammen flere PDF-filer

Hvis du har flere PDF-filer du vil sette sammen er det enkelt å gjøre dette i linux. Naviger deg til mappen du har filene i, og skriv inn:

gs -dBATCH -dNOPAUSE -q -sDEVICE=pdfwrite -sOutputFile=ferdigfil.pdf fil1.pdf fil2.pdf ...

der fil1.pdf, fil2.pdf osv. er filene du vil sette sammen og ferdigfil.pdf er filen du ender opp med.

Se også

Eksterne lenker

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy