PDF

(Forskjell mellom revisjoner)
Gå til: navigasjon, søk
Linje 12: Linje 12:
  
 
[[http://en.wikipedia.org/wiki/Portable_Document_Format http://en.wikipedia.org/wiki/Portable_Document_Format]]
 
[[http://en.wikipedia.org/wiki/Portable_Document_Format http://en.wikipedia.org/wiki/Portable_Document_Format]]
 +
 +
 +
== Eksterne lenker ==
 +
* [http://www.adobe.com/devnet/pdf/pdf_reference.html PDF-spesifikasjoner], inkludert PDF-referanse for PDF 1.7, PDF 1.6 (ISBN 0-321-30474-8), PDF 1.5, PDF 1.4 (ISBN 0-201-75839-3), PDF 1.3 (ISBN 0-201-61588-6)
 +
* [http://www.pdf-tools.com/public/downloads/whitepapers/whitepaper-pdfprimer.pdf White Paper: PDF Primer] – En ''hvittrapport'' fra PDF Tools AG med introduksjon til hva PDF er og dets styrker og svakheter.
 +
* [http://www.adobe.com/products/acrcapture/pdfs/aacflavors.pdf Adobe Publication: The Four Flavors of Adobe PDF for Paper-based Documents] – «De Fire Smaksartene av Adobe PDF». Detaljer av de fire mulige formatene som blir generert av Adobe Acrobat Capture 3.0. Tittelen er villedende da den faktisk ikke beskriver de fire ulike PDF-formatene, men isteden fire ulike valgene for å lage PDF i et program. Lenken kan være av verdi ettersom denne uformelle rettledningen har ført til den utstrakte myten at disse er, faktisk, fire (og de eneste fire) ulike typene av en PDF-fil.''
 +
* [http://www.adobe.com/print/features/psvspdf/main.html Adobe: PostScript vs. PDF]
 +
* [http://www.prepressure.com/pdf/history/history01.htm PDF-historien av prepressure.com]
 +
* [http://www.planetpdf.com/enterprise/article.asp?ContentID=6519 The Camelot Paper] – Rapporten hvor John Warnock la ut prosjektet som skapte PDF
 +
* [http://www.aiim.org/standards.asp?ID=27860 AIIM ] – Informasjon om PDF/E
 +
* [http://www.aiim.org/standards.asp?ID=27861 AIIM ] – Informasjon om PDF/UA
 +
* [http://www.adobe.com/go/mars Mars ] – Mer informasjon om Adobe Mars Format
 +
* [http://www.adobe.com/devnet/livecycle/articles/lc_pdf_overview_format.pdf Adobe PDF 101: Quick overview of PDF file format] - Kort gjennomgang av PDF som filformat

Revisjonen fra 5. des 2008 kl. 11:32

Portable Document Format

PDF er et filformat som egner seg veldig godt for utveksling av dokumenter som en vil gjøre lett tilgjengelig for andre. Pdf ble laget av Adobe i 1993 for dokument utveksling. Pdf blir brukt til å representere todimensjonale dokumenter uavhengig av hvilken applikasjon eller operativsystem som blir brukt når en skal vise frem innholdet.


Den mest brukte applikasjonen til dette formålet er Adobe sin egen Acrobat reader, men vi har og andre programmer som gode til formålet. Som for eksempel Evince og kpdf. De to siste er bare i bruk på linux maskiner, mens Acrobat Reader er i bruk på alle maskinene, og det er det programmet som blir brukt når du får vist frem en pdf fil i nettleseren.


I både Ms Office og OpenOffice ligger det gode verktøy for å lagre dokumenter som pdf filer slik at det er enklere å lese dokumentene på mange forskjellige systemer. Ellers ligger det programmer som en kan bruke fra komandolinjen i linux for å gjøre pdf om til ps eller i fra ps til pdf. ps eller Post Script er det språket som printerene snakker. Hvis en noen gang har problemer med å skrive ut en pdf fil så kan det være verdt å prøve og konvertere pdf filen til ps før man skriver ut. Denne ps filen kan skrives ut med print komandoen i linux.

[http://en.wikipedia.org/wiki/Portable_Document_Format]


Eksterne lenker

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy