PDF

Fra TermvaktWiki
(Forskjell mellom revisjoner)
Gå til: navigasjon, søk
(Utskriftsproblemer)
 
(19 mellomrevisjoner av 4 brukere vises ikke)
Linje 1: Linje 1:
'''Portable Document Format''' ('''PDF''') er et filformat som egner seg veldig godt for utveksling av dokumenter som en vil gjøre lett tilgjengelig for andre
+
==Portable Document Format (PDF)==
Pdf laget av Adobe i 1993 for dokument utveksling. Pdf blir brukt til og representere todimensjonale dokumenter uavhengig av hvilken applikasjon eller operativsystem som blir brukt når en skal vise frem innholdet.
+
PDF er et filformat som egner seg veldig godt for utveksling av dokumenter som en vil gjøre lett tilgjengelig for andre.
 +
PDF ble laget av Adobe i 1993 for dokumentutveksling. Formatet blir brukt til å representere todimensjonale dokumenter uavhengig av hvilken applikasjon eller operativsystem som blir brukt når en skal vise frem innholdet.
  
Den mest brukte aplikasjonen til dette formålet er Adobe sin egen [[acrobat reader Acrobat Reader]], men vi har og andre programmer som gode til formålet. Som foreksempel Evince og kpdf. De to siste er bare i bruk på linux maskiner, mens Acrobat Reader er i bruk på alle maskinene, og det er det programmet som blir brukt når du får vist frem en pdf fil i nettleseren.
+
Den mest brukte applikasjonen til dette formålet er Adobe sin egen [[Acrobat reader]], men vi har også andre programmer som er gode til formålet, som for eksempel Evince og kpdf. De to siste er kun til [[:Category:Linux|linux]]-maskiner, mens Acrobat Reader er i bruk på alle maskinene. Det er dette programmet som blir brukt når du får vist frem en PDF-fil i nettleseren.
  
I både Ms Office og OpenOffice ligger det gode verktøy for å lagre dokumenter ut som pdf filer slik at det er enklere å lese dokumentene på mange forskjellige systemer.
+
I både [[Microsoft Office]] og [[Open Office]] ligger det gode verktøy for å lagre dokumenter som pdf filer slik at det er enklere å lese dokumentene på forskjellige systemer.
 +
Ellers ligger det programmer som en kan bruke fra kommandolinjen i linux for å gjøre PDF om til PS eller omvendt. PS eller PostScript er det språket som printerene ''snakker''.
 +
Hvis du har problemer med å skrive ut en PDF fil så kan det være verdt å prøve å konvertere PDF-filen til PS før man skriver ut. Denne PS filen kan skrives ut med print-kommandoen i linux.
 +
 
 +
Eksempel på konvertering vha. kommandovinduet:
 +
olanordmann@padme ~/Desktop $ ls
 +
fil.pdf
 +
 +
olanordmann@padme ~/Desktop $ pdf2ps fil.pdf
 +
olanordmann@padme ~/Desktop $ ls
 +
fil.pdf
 +
fil.ps
 +
 +
olanordmann@padme ~/Desktop $ print fil.ps
 +
 
 +
For flere PDF-kommandoer kan du skrive PDF og trykke på ''tab'' 2 ganger i kommandovinduet. Du får da opp en liste over PDF-kommandoer. For mer utfyllende forklaring til hver kommando kan du kjøre <code>man</code> og navnet på kommandoen.
 +
 
 +
== Utskriftsproblemer ==
 +
På linuxmaskiner hender det at man får ut svarte rektangler i stedet for bilder når man skriver ut PDF-filer. For å unngå dette problemet bør man skrive ut med [[Acrobat reader]] eller ved hjelp av print-kommando (se [[Utskrift fra Linux]]).
 +
 
 +
== Sette sammen flere PDF-filer ==
 +
Hvis du har flere PDF-filer du vil sette sammen er det enkelt å gjøre dette i linux. Naviger deg til mappen du har filene i, og skriv inn:
 +
gs -dBATCH -dNOPAUSE -q -sDEVICE=pdfwrite -sOutputFile=ferdigfil.pdf fil1.pdf fil2.pdf ...
 +
der fil1.pdf, fil2.pdf osv. er filene du vil sette sammen og ferdigfil.pdf er filen du ender opp med.
 +
 
 +
== Se også ==
 +
 
 +
* [[Acrobat reader]] - standard program for å lese PDF-dokumenter.
 +
 
 +
== Eksterne lenker ==
 +
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Portable_Document_Format http://en.wikipedia.org/wiki/Portable_Document_Format]
 +
* [http://www.adobe.com/devnet/pdf/pdf_reference.html PDF-spesifikasjoner], inkludert PDF-referanse for PDF 1.7, PDF 1.6 (ISBN 0-321-30474-8), PDF 1.5, PDF 1.4 (ISBN 0-201-75839-3), PDF 1.3 (ISBN 0-201-61588-6)
 +
* [http://www.pdf-tools.com/public/downloads/whitepapers/whitepaper-pdfprimer.pdf White Paper: PDF Primer] – En ''hvittrapport'' fra PDF Tools AG med introduksjon til hva PDF er og dets styrker og svakheter.
 +
* [http://www.adobe.com/products/acrcapture/pdfs/aacflavors.pdf Adobe Publication: The Four Flavors of Adobe PDF for Paper-based Documents] – «De Fire Smaksartene av Adobe PDF». Detaljer av de fire mulige formatene som blir generert av Adobe Acrobat Capture 3.0. Tittelen er villedende da den faktisk ikke beskriver de fire ulike PDF-formatene, men isteden fire ulike valgene for å lage PDF i et program. Lenken kan være av verdi ettersom denne uformelle rettledningen har ført til den utstrakte myten at disse er, faktisk, fire (og de eneste fire) ulike typene av en PDF-fil.''
 +
* [http://www.adobe.com/print/features/psvspdf/main.html Adobe: PostScript vs. PDF]
 +
* [http://www.prepressure.com/pdf/history/history01.htm PDF-historien av prepressure.com]
 +
* [http://www.planetpdf.com/enterprise/article.asp?ContentID=6519 The Camelot Paper] – Rapporten hvor John Warnock la ut prosjektet som skapte PDF
 +
* [http://www.aiim.org/standards.asp?ID=27860 AIIM ] – Informasjon om PDF/E
 +
* [http://www.aiim.org/standards.asp?ID=27861 AIIM ] – Informasjon om PDF/UA
 +
* [http://www.adobe.com/go/mars Mars ] – Mer informasjon om Adobe Mars Format
 +
* [http://www.adobe.com/devnet/livecycle/articles/lc_pdf_overview_format.pdf Adobe PDF 101: Quick overview of PDF file format] - Kort gjennomgang av PDF som filformat

Nåværende revisjon fra 16. mar 2016 kl. 08:47

Innhold

Portable Document Format (PDF)

PDF er et filformat som egner seg veldig godt for utveksling av dokumenter som en vil gjøre lett tilgjengelig for andre. PDF ble laget av Adobe i 1993 for dokumentutveksling. Formatet blir brukt til å representere todimensjonale dokumenter uavhengig av hvilken applikasjon eller operativsystem som blir brukt når en skal vise frem innholdet.

Den mest brukte applikasjonen til dette formålet er Adobe sin egen Acrobat reader, men vi har også andre programmer som er gode til formålet, som for eksempel Evince og kpdf. De to siste er kun til linux-maskiner, mens Acrobat Reader er i bruk på alle maskinene. Det er dette programmet som blir brukt når du får vist frem en PDF-fil i nettleseren.

I både Microsoft Office og Open Office ligger det gode verktøy for å lagre dokumenter som pdf filer slik at det er enklere å lese dokumentene på forskjellige systemer. Ellers ligger det programmer som en kan bruke fra kommandolinjen i linux for å gjøre PDF om til PS eller omvendt. PS eller PostScript er det språket som printerene snakker. Hvis du har problemer med å skrive ut en PDF fil så kan det være verdt å prøve å konvertere PDF-filen til PS før man skriver ut. Denne PS filen kan skrives ut med print-kommandoen i linux.

Eksempel på konvertering vha. kommandovinduet:

olanordmann@padme ~/Desktop $ ls
fil.pdf

olanordmann@padme ~/Desktop $ pdf2ps fil.pdf
olanordmann@padme ~/Desktop $ ls
fil.pdf
fil.ps

olanordmann@padme ~/Desktop $ print fil.ps

For flere PDF-kommandoer kan du skrive PDF og trykke på tab 2 ganger i kommandovinduet. Du får da opp en liste over PDF-kommandoer. For mer utfyllende forklaring til hver kommando kan du kjøre man og navnet på kommandoen.

Utskriftsproblemer

På linuxmaskiner hender det at man får ut svarte rektangler i stedet for bilder når man skriver ut PDF-filer. For å unngå dette problemet bør man skrive ut med Acrobat reader eller ved hjelp av print-kommando (se Utskrift fra Linux).

Sette sammen flere PDF-filer

Hvis du har flere PDF-filer du vil sette sammen er det enkelt å gjøre dette i linux. Naviger deg til mappen du har filene i, og skriv inn:

gs -dBATCH -dNOPAUSE -q -sDEVICE=pdfwrite -sOutputFile=ferdigfil.pdf fil1.pdf fil2.pdf ...

der fil1.pdf, fil2.pdf osv. er filene du vil sette sammen og ferdigfil.pdf er filen du ender opp med.

Se også

Eksterne lenker

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy