Nano

Fra TermvaktWiki
Revisjon per 31. mai 2010 kl. 09:31 av Tobiasvl (Diskusjon | bidrag)
Gå til: navigasjon, søk

nano er en intuitiv og enkel teksteditor under Linux. Programmet egner seg best til redigering av små tekstfiler som for eksempel oppstartsfiler.

nano er basert på Pico, som er editoren som brukes i mailprogrammet Pine og kommandoer, samt utseende, vil derfor være kjent for de som har benyttet seg av Pine. nano er imidlertid noe mer avansert enn Pico.

Innhold

Oppstart

For å åpne programmet skriver du nano i kommandolinja. Dersom du vil åpne en fil direkte eller opprette ny fil gjør du dette ved å gi filnavnet som parameter.

nano file.txt

Om du allerede har åpnet nano kan du lese inn en eksisterende fil ved hjelp av kommandoen ^R.

Vinduet til nano

Kommandoer/bruk

Tilgjengelige kommandoer i programmet er angitt ved hjelp av ^-tegn og en bokstav. Tegnet ^ står for Ctrl-tasten, og kommandoene gis altså ved å holde Ctrl-tasten nede samtidig som man trykker på den aktuelle bokstaven. De vanligste kommandoene er listet opp nederst i programvinduet. Forklaring på hva de enkelte kommandoene gjør fins under Get Help (Ctrl + G) eller skriv,

 man nano 

i kommandolinja.

^G Hjelp (Get Help)
^R Åpne fil (Read File)
^O Lagre fil (WriteOut)
^X Avslutte (Exit)
^K Klippe ut en linje (Cut Text)
^U Lime inn siste slettede linjer (UnCut Text)
^W Søke etter tekst (Where Is)
^J Brekke om avsnitt (Justify)
^T Stavekontroll (To Spell)

Avslutte

Nano avsluttes som nevnt ved å benytte ^X. Dersom du ikke har lagret endringer i dokumentet vil du få spørsmål om dette. Det er også mulig å bruke F2 for å avslutte programmet.

Avansert funksjonalitet

nano er en veldig enkel editor, men mange liker designet såpass at de ønsker å gjøre mer avanserte ting i den, som f. eks. programmere eller skrive LaTeX. I motsetning til lillebror Pico er det mulig å tilpasse nano til å støtte litt mer avanserte ting, som syntaksfarging og indentering. Informasjon om hvordan du stiller inn nano på disse områdene finner du hvis du skriver følgende i terminalen:

man nanorc

Noe mer avansert?

Selv om nano er litt mer avansert enn Pico, anbefales Emacs og Vim til den litt mer viderekomne bruker - disse teksteditorene har flere muligheter, men er også vanskeligere å lære seg.

Linker

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy