Mutt

Fra TermvaktWiki
(Forskjell mellom revisjoner)
Gå til: navigasjon, søk
(Endret en del til norsk)
 
Linje 1: Linje 1:
Mutt är ett terminalbaserat epost-program på lik linje med [[Pine]]. Det kombineras med din favorit-texteditor och gör efter en liten inkörningperiod ditt liv mycket enklare.
+
Mutt er et terminalbasert epost-program på lik linje med [[Pine]] og [[alpine]]. Den kombinerer din favoritt-texteditor og gjør livet ditt mye enklere etter en liten innkjøringsperiode
  
 
==Oppsett==
 
==Oppsett==
Linje 46: Linje 46:
  
 
==Printe epost==
 
==Printe epost==
Öppna Mutts kommandolinje genom att trycka på ':', skriv sedan 'set print_command='ppr -P courier' och tryck på Enter. Nu har du valt courier som din default printer och du printar nu genom att trycka på 'p' när man läser epost och bekräfta med 'y'. Självklart kan man också sätta in detta kommando i sin .muttrc om man har en favoritprinter som man använder ofta.
+
Åpne kommandolinjen i mutt, ved å trykke på ':', deretter skriver du følgende 'set print_command='pullprint' og trykker Enter. har du valgt pullprint som default printer og kan printe ut mail ved å trykke på 'p' når du leser epost. Du vil bli spurt om å bekrefte printingen med enkel (y/n). Trykk y dersom du ønsker å print. Det er anbefalt å legge 'set print_command=pullprint' i muttrc filen.
  
 
==Help page==
 
==Help page==
Skriv '?' när du är inne i Mutt och du får fram en lista över snabbkommandon i den del av Mutt du befinner dig i. Detta kan vara 'pager', 'compose' och 'browser'.
+
Skriv '?' når du er inne i mutt, da får du frem en liste med kommandoer i den delen av Mutt du befinner deg i. Det kan være pager, compose eller browser.
  
För att manöverera sig runt i mutt kan man använda sig av de kommandon som står längst ner skärmen. Några kommandon som inte står där:
+
For å bevege seg rundt i Mutt kan man se på kommandolinjen som orginalt ligger nederst skjermen. Det finnes også noen kommandoer som ikke står det:
'y' från pager-menyn gör att du kommer ut i browser-menyn.
+
':' här kan du skriva in kommandon till Mutt.
+
  
==Söka i pager-menyn==
+
'y' fra pager-menyen gjør at du kommer ut i browser-menyen.
För att söka genom innehållet till flera mail samtidigt så trycker man <ESC> 'b' och skriver i strängen som man söker efter och tryck på Enter. Mutt markerar nu det första mailet som din sträng i sin "body".
+
':' her kan du skriva in kommandon till Mutt.
 +
 
 +
==Søka i pager-menyen==
 +
For å søke gjennom inneholdet til flere mail samtidig kan du trykke <ESC> 'b' og skriver i det du søker etter, deretter Enter. Mutt merkerer nå den første mailen som passer med søkeordet ditt.
  
 
==Se også==
 
==Se også==

Nåværende revisjon fra 4. nov 2016 kl. 08:17

Mutt er et terminalbasert epost-program på lik linje med Pine og alpine. Den kombinerer din favoritt-texteditor og gjør livet ditt mye enklere etter en liten innkjøringsperiode

Innhold

Oppsett

Mutt har ingen innstillingsvalg, alle innstillinger settes i en .muttrc-fil på hjemmeområdet ditt.

Et kjapt eksempel på en .muttrc-fil:

set imap_user="ditt_brukernavn"
set folder={mail.uio.no:993/ssl}INBOX
set mbox={mail.uio.no:993/ssl}INBOX
set spoolfile={mail.uio.no:993/ssl}INBOX
set postponed={mail.uio.no:993/ssl}Drafts
set record="{mail.uio.no:993/ssl}Sent Items"
set smtp_url="smtp://smtp.uio.no:587"
mailboxes = =spam
# set your favorite editor
set editor = "vim -X"
# activate TLS if available on the server
set ssl_starttls=yes
# always use SSL when connecting to a server
set ssl_force_tls=yes
# Don't wait to enter mailbox manually 
unset imap_passive        
# Automatically poll subscribed mailboxes for new mail (new in 1.5.11)
set imap_check_subscribed
# keep a cache of headers for faster loading (1.5.9+?)
set header_cache=~/.hcache
# set default sorting to threaded
set sort='threads'
set signature="~/.mutt/signature.txt"
# fix bcc to be hidden
unset write_bcc

Sende epost

For å sende epost med mutt, trykker man ganske enkelt på 'm'-knappen, da vil det komme opp ett lite felt nederst på skjermen der det står "To: ", her settes epostadresse inn og bekreftes ved å trykke 'enter'-knappen, derefter kan man fylle ut emnefeltet i eposten, 'Subject: '. Når dette er definert, vil din favoritteditor sprette opp, og epostens hovedinnhold kan komponeres. Når dette er utført lagrer man dokumentet og avslutter editoren, og derved kommer man til ett skjermbilde som forteller, hvor eposten skal, hvilke filer som er vedlagt, osv. Øverst i mutt vil det befinne seg en linje med diverse kommandoer, som for eksempel "y: Send". Dette betyr da at man sender eposten ved å trykke på 'y'-knappen.


Lese epost

Når Mutt startes, vil man se alle epostene i innboksen, her kan man bevege seg opp og ned i lista med piltastene, for så å velge eposten man vil lese med enter-knappen på tastaturet. Når du er lei av å lese eposten du valgte, kan det trykkes på 'i' knappen for å gå ut av eposten, tilbake til innboksen. Skulle du ha en epost liggende i en annen mappe som du har lyst til å lese, kan 'c' knappen trykkes, og da kommer det opp en liste med de forskjellige mappene. For å se innholdet i mappen navigerer man frem til riktig med piltastene, og åpner den med 'enter'-knappen.

Man kan også søke i epostmappene sine. Dette gjøres ved trykke inn 'l'-tasten, for så å oppgi tekststrengen (avsenders navn, meldingens emnetittel, etc) man vil søke etter.

Printe epost

Åpne kommandolinjen i mutt, ved å trykke på ':', deretter skriver du følgende 'set print_command='pullprint' og trykker Enter. Nå har du valgt pullprint som default printer og kan printe ut mail ved å trykke på 'p' når du leser epost. Du vil bli spurt om å bekrefte printingen med enkel (y/n). Trykk y dersom du ønsker å print. Det er anbefalt å legge 'set print_command=pullprint' i muttrc filen.

Help page

Skriv '?' når du er inne i mutt, da får du frem en liste med kommandoer i den delen av Mutt du befinner deg i. Det kan være pager, compose eller browser.

For å bevege seg rundt i Mutt kan man se på kommandolinjen som orginalt ligger nederst på skjermen. Det finnes også noen kommandoer som ikke står det:

'y' fra pager-menyen gjør at du kommer ut i browser-menyen.
':' her kan du skriva in kommandon till Mutt.

Søka i pager-menyen

For å søke gjennom inneholdet til flere mail samtidig kan du trykke <ESC> 'b' og skriver i det du søker etter, deretter Enter. Mutt merkerer nå den første mailen som passer med søkeordet ditt.

Se også

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy