Multimedia

Fra TermvaktWiki
Gå til: navigasjon, søk

Denne siden er ment som en generell innføring i lyd- og videoformater, og kodeker, spesielt i forbindelse med bruk på Universitetet i Oslo.

Innhold

Generelt om lyd og video

Det finnes et utall forskjellige formater for lyd og video, noen mer utbredt enn andre, vi kan nevne et par, og når du vil møte på dem.

Lyd

De vanligste lydformatene er MP3, OGG, WAV og CDA.

De to første er komprimerte lydformater, beregnet for lagring av musikk på en effektiv måte. WAV er ukomprimert, og tar derfor veldig mye plass på disken i forhold, men er gjerne brukt for korte lydsnutter som ikke krever så mye. CDA er spor på en musikk-cd, og du vil ikke støte på dem i andre sammenhenger.

Det finnes i tillegg en drøss andre formater, vi nevner i fleng: MIDI, S3M, MOD, IT, XM, FLAC, AAC og WMA. Felles for dem alle er at de støttes av de fleste musikkprogrammene i mer eller mindre grad.

Video

Innenfor video, så er situasjonen både enklere og mer komplisert enn slik det er med lyd. I all hovedsak så er det 2-3 formater som brukes til video, med et par ekstra i spesielle sammenhenger. De mest vanlige er AVI og MPEG, deretter kommer MOV, QT, WMV og ASF. Det finnes noen fler, men de er mye mindre vanlige, og det er sjelden man kommer over dem.

AVI er i seg selv bare en innpakking av videodata som er komprimert av en såkalt codec. Det finnes hundrevis av codec'er, og det er så mye forskjellig hva som brukes at det blir håpløst å gå igjennom alle sammen. De to mest vanlige codec'ene er DivX og XviD.

Noen videoavspillere takler det meste, gjerne med muligheten for å installere ekstra codec'er ved behov. Andre avspillere er spesielt utviklet for en bestemt type video. Vi kommer til å omtale en generell avspiller.

Nyttig å vite

En viktig ting å tenke på her hos oss er at hvis man har startet linux gjennom ikonet på Windows-desktoppen, så kjører du linux på en server som står i serverrommet på IfI. Den har typisk liten mulighet for lyd, ihvertfall ikke der du sitter. Hvis du skal ha lyd fra linux, sørg for å sitte på en ekte linux-maskin.

På stuene våre er det naturlig nok ikke koblet til høytalere, så for å høre noe må du plugge inn egne høretelefoner. Du finner inngang for dette på fronten av maskinene våre, gjerne markert med et lite bilde av nettopp høretelefoner.

Noen tips i Linux

Endre lydinnstillinger

Dette gjøres ved å benytte en mixer. Øverst i høyre hjørne finnes det et lydikon som ser ut som en liten megafon. Ved å dobbelklikke på det ikonet kommer dette vinduet opp:

Alsamixer.png

Det man får mest bruk for her er å velge innstilling på Master, da denne bestemmer det generelle lydnivået. Hvis man vil stille inn lydnivået for en track som ikke vises, kan man klikke på Edit, og deretter Preferences. Da vil man kunne velge hvilke lydkilder som skal vises i vinduet. Dersom det vises en rød x under søylen som heter Master, slik det vises på bildet over, betyr det at det ikke vil komme lyd selv om lydnivået er skrudd opp. Klikk derfor på denne røde x'en hvis du vil ha lyd.

Dersom man isteden ønsker en mikser som startes fra terminalvinduet kan man skrive:

 baardehe@bubo ~ $ kmix

Da kommer følgende vindu opp:

Kmix.png

Eller man kan bruke alsamixer i terminalen ved å skrive:

alsamixer

Da dukker følgende vindu opp:

Alsamixer terminal.jpg

Her kan man stille lyden stort sett slik at man blir fornøyd. Her er det igjen Master som bestemmer det generelle lydnivået. Alsamixer i terminalen må styres med piltastene, trykk h for å få hjelp.

Dersom du ikke får lyd

Dobbelklikk på megafonen øverst i høyre hjørne og sjekk om det står Muted under søylen som heter Master.

Man skal være klar over at man i RedHat ikke kan spille av lyd fra flere programmer samtidig. Sørg derfor å lukk andre alle andre programmer som kan forstyrre før du eventuelt forsøker å spille av lyd.

Som nevnt tidligere i artikkelen får man ikke lyd dersom man kjører linux gjennom windows. Sørg derfor at du sitter på en Linux maskin når du vil ha lyd i Linux.

Spille av video

For å spille av video i linux klikker man først på Applications øverst til venstre i arbeidsvinduet. Deretter Sound & Video, og så Movie Player. Da kommer dette vinduet opp:

Totem movie player.png

Deretter må man velge hvilken video man vil vise. Venstreklikk med musen på Movie, og deretter Open. Så navigerer du til der hvor videofilen ligger og klikker Add. Da vil videoen spille av i vinduet.

Hvis man foretrekker et annet alternativ kan man benytte MPlayer, som er et minst like godt alternativ.

Ta bilde av skjermen

Ved å kjøre kommandoen import fil.format så er det mulig å lagre bilder og figurer en har på skjermen, i det formatet en måtte ønske. Når en kjører kommandoen, blir musepekeren til ett kryss. Trykk ned i ett av gjørnene med venstre musetast, og slipp opp igjen når du har tegnet en firkant rundt ønsket motiv. Med mindre man spesifiserer annet legger bildet seg i mappen du kjører import fra. Se også man import.

Eksempel:

markusg@isolde ~ $ import skjermbilde.png

Konvertere fra ett bildeformat til et annet

Ved å kjøre kommandoen convert fil.fraFormat fil.tilFormat, kan en konvertere fra ett bildeformat til ett annet. For eksempel kan en konvertere fra jpg til eps på følgende måte:

 markusg@isolde ~ $ convert bilde.jpg bilde.eps

convert har også veldig mange andre muligheter som å rotere, beskjære, endre størrelse på bilder. Se man convert for full oversikt.

Se også

Eksterne linker

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy