Man

(Forskjell mellom revisjoner)
Gå til: navigasjon, søk
(Gi liste fast format.)
Linje 9: Linje 9:
  
 
== Typisk anatomi av manualside ==
 
== Typisk anatomi av manualside ==
De fleste sider du får opp når du bruker ""man"" er bygd opp etter følgende mal:
+
De fleste sider du får opp når du bruker '''man''' er bygd opp etter følgende mal:
* '''Name''': navnet på funksjonene dene man siden gjelder for. Enkelte funksjoner er ganske like, og deler dermed side i bruksanvisningen.
+
* '''Name''': Navnet på funksjonene dene man siden gjelder for. Enkelte funksjoner er ganske like, og deler dermed side i bruksanvisningen.
* '''Synopsis''' Denne angir hva slags parametere du må oppgi i tillegg til komandonavnet. Merk at hakeparanteser angir at parameteren er valgfri.
+
* '''Synopsis''': Denne angir hva slags parametere du må oppgi i tillegg til komandonavnet. Merk at hakeparanteser angir at parameteren er valgfri.
* '''Description''' Her har du en mer grundig beskrivesle av programmet/komandoen. Blant annet vil det vanligvis være en liste over hvilke parametere du kan angi og hva de forskjellige parameterene gjør.
+
* '''Description''': En mer grundig beskrivesle av programmet/komandoen. Blant annet vil det her vanligvis være en liste over hvilke parametere du kan angi og hva de forskjellige parameterene gjør.
* '''See Also''' her er en oversikt over komandoer som kan være av interesse da de har med den gitte komandoen å gjøre. Det skal også finnes manual-sider for disse komandoene. Om det er oppgitt et tall etter angir det hvor i manualen denne informasjonen ligger. Dette tallet skrives da mellom man og navnet på den aktuelle komandoen.
+
* '''See Also''': En oversikt over komandoer som kan være av interesse da de har med den gitte komandoen å gjøre. Det skal også finnes manual-sider for disse komandoene. Om det er oppgitt et tall etter angir det hvor i manualen denne informasjonen ligger. Dette tallet skrives da mellom man og navnet på den aktuelle komandoen.
  
 
== Avansert bruk ==
 
== Avansert bruk ==
Linje 22: Linje 22:
 
* [[Filbehandling_i_linux]] - Noen av de mest brukte interne kommandoene i linux, mer pedagogisk beskrevet
 
* [[Filbehandling_i_linux]] - Noen av de mest brukte interne kommandoene i linux, mer pedagogisk beskrevet
 
== Eksterne lenker ==
 
== Eksterne lenker ==
http://www.linuxmanpages.com/ - Linux manualen html lenket på nett.
+
* http://www.linuxmanpages.com/ - Linux manualen html lenket på nett.

Revisjonen fra 24. nov 2008 kl. 16:53


man funksjonen i linux gir deg tilgang på bruksanvisningen til innebygde linux-funksjoner, samt mange av de andre programmene som ligger instalert. Den kan også brukes til å få opp informasjon om andre ting - da særlig c-funskjoner.

Innhold

Bruk

I et terminalvindu skriv man etterfulgt av navnet på funksjonen eller programmet du ønsker å få bruksanvisningen til. Med standardoppsett vil du da få opp en manual-side som du kan bla gjennom ved hjelp av piltastene. Når du har lest nok avsluttes det med q.

I enkelte tilfeller vil du angi et tall mellom man og navnet på komandoen du ønsker å få informasjon om. Dette angir at du vil lete på et bestemt sted i manualen. Dette gjelder særlig om du er ute etter informasjon om c-komandoer som har motstykke i vanlig linux komandoer.

Typisk anatomi av manualside

De fleste sider du får opp når du bruker man er bygd opp etter følgende mal:

  • Name: Navnet på funksjonene dene man siden gjelder for. Enkelte funksjoner er ganske like, og deler dermed side i bruksanvisningen.
  • Synopsis: Denne angir hva slags parametere du må oppgi i tillegg til komandonavnet. Merk at hakeparanteser angir at parameteren er valgfri.
  • Description: En mer grundig beskrivesle av programmet/komandoen. Blant annet vil det her vanligvis være en liste over hvilke parametere du kan angi og hva de forskjellige parameterene gjør.
  • See Also: En oversikt over komandoer som kan være av interesse da de har med den gitte komandoen å gjøre. Det skal også finnes manual-sider for disse komandoene. Om det er oppgitt et tall etter angir det hvor i manualen denne informasjonen ligger. Dette tallet skrives da mellom man og navnet på den aktuelle komandoen.

Avansert bruk

man kan også brukes til mer avanserte oppgaver. Bruk "man man" for å få mer informasjon om disse (man man skriver ut manualsiden som omhandler man komandoen).

Se også

  • Terminal - Mer informasjon om bruk av terminalkomandoer
  • Filbehandling_i_linux - Noen av de mest brukte interne kommandoene i linux, mer pedagogisk beskrevet

Eksterne lenker

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy