Laptophjelp

Fra TermvaktWiki
Revisjon per 17. aug 2015 kl. 23:29 av Haakomol (Diskusjon | bidrag)
Gå til: navigasjon, søk

Innhold

Laptophjelp

Laptophjelpen holdes ved semesterstart hver høst. Vi ønsker alle studenter ved Ifi samt de som tar informatikkkurs velkommen til oss for hjelp med sin personlige laptop.

Hvor er vi?

Vi holder til ved resepsjonen i 1. etg. i Ole-Johan Dahls hus (informatikkbygget). kart

Åpningstider

Høsten 2015 er laptophjelpen åpen fra 10-16 alle hverdager fra og med 17. august til og med 28. august.

Hva vi kan hjelpe med

Vi kan blant annet hjelpe med

 • Installasjon av Ubuntu
 • Installasjon av Windows (alle på matnat kan få gratis lisenskode fra Microsoft via e-academy)
 • Noe feilsøking og feilretting på linux, Windows og mac
 • Installering og konfigurering av programvare til kurs
 • Oppkobling mot det trådløse uio-nettet
 • Utskriftsoppsett

Vi kan også hjelpe deg hvis du har problemer med brukernavn og passord ved UiO (husk gyldig legitimasjon).

Har du andre problemer enn de over, kom innom, så ser vi hva vi kan gjøre.


Merk at vi ikke kommer til å ta over datamaskinen din og løse alt på magisk vis. Vi tilbyr gode råd og kompetanse og ønsker at du skal lære noe i prosessen. Kanskje du klarer å fikse det selv neste gang?


Ting å huske på

 • Ta med strømadapter til datamaskinen.
 • Hvis du vil ha hjelp til reinstall, ta sikkerhetskopi av viktige filer før du kommer
 • Ta med tålmodighet, ting kan ta tid, og det kan hende du må vente på tur.


Selvhjelp-guide!

Virtuell maskin med VirtualBox

Vi anbefaler VirtualBox, som er gratis og etter erfaringene fra i fjor litt mer stabilt enn andre alternativer. INF1000 trenger egentlig bare en Java-kompilator og en editor, mens INF1100 trenger Python (og noen Python-pakker). Studenter i begge fag oppfordres til å bruke Linux, og vi legger oss på Ubuntu (som er anbefalt av faglærerne i INF1100). VirtualBox kan lastes ned fra VirtualBox sine hjemmesider. Uavhengig av hvilken fremgangsmåte du velger under må du først installere VirtualBox. Dette skal være rett frem på Windows og OS X.

Litt begrepsavklaring:

 • Vert-systemet eller Host-en er den fysiske maskinen med fysisk maskinvare sammen host-operativsystemet som du installerer VirtualBox på.
 • Gjest-systemet eller Guest-en er den virtuelle maskinen med virtualisert ("liksom"-)maskinvare sammen gjeste-operativsystemet du installerer i den virtuelle maskinen.

Så gjeste-operativsystemet kjører i en virtuell maskin oppå host-operativsystemet som kjører på den fysiske maskinen. (VirtualBox sørger allikevel for at gjesteoperativsystemet har ganske direkte og effektiv tilgang til den underliggende fysiske maskinvaren.) Her viser vi hvordan du installerer Ubuntu som gjesteoperativsystem med Windows eller OS X som vert-operativsystem.

Se også https://en.wikipedia.org/wiki/Hypervisor og https://en.wikipedia.org/wiki/VirtualBox.

Installere Ubuntu fra bunn av i virtuell maskin med VirtualBox

Forberedelser

I tillegg til å installere VirtualBox (se over), trenger du ISO-filen (en avbildning av installasjons-DVD-en) for Ubuntu-versjonen du skal installere. ISO-filer for Ubuntu 14.04 64-bit og 32-bit kan lastes ned her: http://www.ubuntu.com/download/desktop.

32- eller 64-bit?

Hvis man skal sette av mer enn 4 GB RAM til den virtuelle maskinen (da bør man ha mer enn 8 GB RAM på vert-maskinen) bør man absolutt velge 64-bit-versjonen. Hvis ikke er det ikke noen store fordeler eller ulemper med å velge det ene eller andre, men 64-bit er kanskje å anbefale, da det kan sies å være mer fremtidsrettet. Hvis man har en eldre maskin med 32-bit prosessor må man velge 32-bit-versjonen.

64-bit-virtualiseringsstøtte

Hvis du skal installere 64-bit-versjonen og vert-maskinen har en Intel-prosessor må virtualiseringsstøtte være skrudd på i (UEFI-)BIOS (med AMD-prosessorer skal tilsvarende teknologi alltid være skrudd på). Dette er ofte skrudd av som standard. Man trenger ikke sjekke om dette er skrudd på før man setter i gang, man finner rakst ut om oppsett av 64-bit VM ikke lar seg gjøre. Da må man inn i UEFI/BIOS (typis ved å trykke på F1/F2/F10/DEL rett etter oppstart) og lete etter en innstilling som heter noe sånt som "Intel Virtualization Technology"/"Intel VT-x" og sette det til "Enable"/"On". På Windows 8/10-laptoper er det ikke sikkert at man kommer inn i UEFI-BIOS ved å trykke en tast etter oppstart, da må man i stedet bruke "Advanced startup" fra Windows, se http://www.eightforums.com/tutorials/20256-uefi-firmware-settings-boot-inside-windows-8-a.html. (Man kan også trykke Shift mens man trykker Restart fra Charms-menyen (Win 8) eller Start-menyen (Win 10) for å komme til Advanced Startup-menyen.)

Sette opp en ny VM (virtuell maskin)

 1. Start VirtualBox og trykk på 'New'-knappen øverst.
 2. Finn på et passe navn for den virtuelle maskinen, feks 'Ubuntu'. Hvis den ikke velger det selv ut fra navnet må du også velge riktig Type (Linux) og Version ("Ubuntu 64-bit" eller "Ubuntu 32-bit"). Hvis du ikke kan velge 64-bit-versjonen her, er det sannsynligvis fordi virtualiseringsstøtte ikke er skrudd på i UEFI/BIOS, se over (eller fordi verts-prosessoren er 32-bit).
 3. På minnestørrelsen kan du følge det som er anbefalt eller dra markøren helt til høyre, så lenge du holder deg innenfor det grønne feltet. For førsteårsstudenter er det sannsynligvis overkill med mer enn 2GB. Minst 512 MB, og mellom en åttendedel og halvparten av vertsmaskinens RAM-størrelse er iallefall fornuftig.
 4. På neste bilde blir du bedt om en virtuell harddisk, og her må du lage en ny ('Create a virtual hard drive now'). Standardvalget på typen, 'VDI (VirtualBox Disk Image)', er fint. Du bør også velge 'Dynamically allocated' så ikke den virtuelle maskinen bruker mer plass enn nødvendig (harddisk-filen vokser på vertsmaskinen i takt med at man bruker mer og mer av den virtuelle harddisken). Når du må velge størrelse bør du ha mer enn de anbefalte 8GB. Hvis det er plass på vertsmaskinen er det fint med 50GB, hvis ikke tar du så mye som studenten synes er greit (dette representerer en maks-grense hvis du valgte 'Dynamically allocated' tidligere). Grunnen til at man velger mer enn de fleste har bruk for er at det er litt kronglete å utvide plassen når den først har blitt laget.

Når du har fylt inn alle disse tingene blir du sendt tilbake til det opprinnelige vinduet til VirtualBox. Du har nå fått en ny virtuell maskin i listen til venstre. Før vi setter i gang å installere Ubuntu på denne bør vi justere noen innstillinger for å gjøre den virtuelle maskinen raskere:

 1. Sørg for at den nye virtuelle maskinen er valgt i listen til venstre, og trykk på 'Settings'-knappen øverst.
 2. Velg 'Display' til venstre i vinduet som kommer opp, og øk 'Video Memory' opp til 64-128 MB, gjerne 128 MB.
 3. Huk av for 'Enable 3D Acceleration'. Da gir du den virtuelle maskinen tilgang til det dedikerte eller integrerte grafikkortet ditt. Ubuntus grafiske brukergrensesnitt (Unity) kjører ofte mye raskere med slik tilgang. (Men du må installere Guest Additions for at dette skal ha effekt, instruksjoner lenger nede.)

Hvis du har en prosessor med fire fysiske kjerner eller mer: (Lurer du på hvor mange kjerner du har, og du bruker Windows 8/10, trykk CTRL+Shift+Esc og trykk 'Performance'/'Ytelse' øverst i vinduet som dukker opp, og se hvilket tall som står ved 'Cores:'/'Kjerner:'.)

 1. Velg 'System' til venstre, og velg 'Processor'-fanen. Her kan du velge hvor mange av prosessorkjernene du vil la den virtuelle maskinen kunne benytte seg av. Et fornuftig valg er å sette dette til halvparten av antall fysiske kjerner du har.
 2. Trykk 'OK' til slutt.

Installere Ubuntu på den virtuelle maskinen

 1. Nå kan du starte den virtuelle maskinen ved å dobbeltklikke på denne i listen til venstre (eller bare velg den og trykk 'Start').
 2. Nå får du opp et vindu med tittel 'Select Start-up disk'. Trykk på mappe-ikonet nede til høyre, og velg Ubuntu-ISO-filen (dobbeltklikk/eller trykk 'open'), og trykk 'Start'. Dette blir som å starte opp en fysisk maskin fra Ubuntu-innstallasjons-DVDen.

Forhåpentligvis kommer du nå inn på en skjerm som lar deg velge mellom å prøve og installere Ubuntu. Velg installasjon. Velg engelsk språk for å lettere kunne google feilmeldinger. Du kan velge å ikke installere oppdateringer mens installasjonen er i gang for at installasjonen skal gå raskere. Siden dette er en virtuell disk du nettopp har laget finner den neppe ingen andre operativsystemer, velg 'Erase disk and install Ubuntu' når du får valget. Resten av valgene bør være greie. Når du har fylt inn alle valgene er det bare å vente til installasjonen blir ferdig. Avhengig av laptopen kan dette ta ganske lang tid.

Etter at Ubuntu er ferdig installert og man har trykket 'Restart Now', skrur som regel ikke den virtuelle maskinen seg helt av, men blir stående uten at noe skjer (ingen blinking på ikonene i bunnen av vinduet). Da er det bare å "skru av strømmen" til den virtuelle maskinen ved å lukke vinduet og velge "Power off the machine". Så kan man starte den opp igjen.

Ubuntu vil sannsynligvis raskt spørre om å installere oppdateringer, dette tar en liten stund og man kan evt utsette dette på laptophjelpen for å få gjort andre ting.

Guest Additions

For at virtuelle Ubuntu skal kunne kjøre raskere, fylle et større vindu eller hele skjermen, og bruke grafikk-kortet til vert-maskinen, med mer, trenger man å installere Guest Additions i Ubuntu. For at ikke Guest Additions-tingene skal forsvinne når Ubuntu oppdateres med nye Linux-kjerner, må man installere DKMS først (DKMS må installeres før Guest Additions for at dette skal fungere). Hvis man gjør dette skal det også gå fint å kjøre den første Ubuntu-oppdateringen fra 'Software Updater' senere.

(Man kan evt installere tekst-editor og andre ting først, men det er greit å få ordna dette med en gang så maskinen blir enklere å ha med å gjøre.)

Installere DKMS

Tilpasset fra VirtualBox-manualen (https://www.virtualbox.org/manual/ch04.html#idp46785384343968): I terminalen:

sudo apt-get update

(dropper 'sudo apt-get upgrade' her for å spare tid)

sudo apt-get install dkms

Omstart så den virtuelle maskinen før du fortsetter med å installere Guest Additions.

Installere Guest Additions

Mens Ubuntu kjører, velg Devices->'Insert Guest Additions CD Image' fra menyen i VM-vinduet "rundt" Ubuntu. Da skal det komme opp et vindu der man trykke 'Run' (hvis ikke må man kjøre "sh ./VBoxLinuxAdditions.run" fra mappen der CD-en ble mountet, typisk i '/media' et sted). Så går installasjonen av Guest Additions ganske så automatisk (man må kanskje bekrefte med 'Y' noen ganger).

Etter en ny omstart nå bør Ubuntu fylle hele vinduet, og evt hele skjermen (høyre CTRL+F for å bytte mellom fullskjerm, eller velg View->'Full Screen Mode'). Sjekk til slutt at Ubuntu bruker 3D Acceleration gjennom VirtualBox:

Sjekke og evt fikse at Ubuntu bruker 3D Acceleration gjennom VirtualBox

Fra https://blogs.oracle.com/fatbloke/entry/3d_acceleration_with_ubuntu_guests:

Kjør i terminal:

/usr/lib/nux/unity_support_test -p

Hvis det ikke bare lyser grønt nedover og det ikke står "Cromium" etter 'OpenGL Renderer String:', så har vi et problem. Dette kan ifølge siden over skje på grunn av en race condition i Ubuntus oppstartsprosess. En løsning er da å tvinge Ubuntu til å laste skjermkortdrivere tidligere under oppstart ved å kjøre følgende:

sudo bash -c 'echo vboxvideo >> /etc/modules'

Omstart så Ubuntu og kjør

/usr/lib/nux/unity_support_test -p

på nytt. Forhåpentligvis står det 'OpenGL Renderer String: Chromium' og grønt 'yes' nedover, noe som betyr at Ubuntu-grensesnittet sannsynligvis har blitt raskt og responsivt!

INF1000 med Ubuntu

I hovedsak er det man trenger å installere i tillegg til det som følger med Ubuntu en javakompilator og editoren atom. Javakompilator er greit nok, men atom er litt mer jobb.

Fra codeforgeek:

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/atom
sudo apt-get update
sudo apt-get install atom

Og for å få inn en javakompilator:

sudo apt-get install default-jdk

Til slutt kan det være greit å oppdatere alt som skal oppdateres:

sudo apt-get upgrade

INF1100 med Ubuntu

Faglærerne i INF1100 har laget et ferdig Ubuntu-image som har all programvaren man trenger. Mange vil kanskje føle at dette er tryggere enn å installere Ubuntu fra bunnen av, selv om sistnevnte nok i lengden er mest brukbart. De som skal fortsette å programmere etter INF1100 har nok også nytte av å få satt opp en virtuell maskin fra bunnen av.

Fra bunnen av

For å installere Ubuntu fra bunn av i en virtuell maskin kan man følge oppskriften over.

Så kan man installere det som står på må-ha-lista i guiden til faglærerne, altså numpy og matplotlib:

sudo apt-get -y install python-numpy python-matplotlib

Hvis man vil ha inn det som står på anbefalt-lista også:

sudo apt-get -y install ipython python-scitools python-scientific python-nose python-pip cython python-sympy python-scipy

Ferdig image

Kommentar fra haakomol: Jeg testet dette på egen maskin og opplevde dette som litt ustabilt. Software Updater ber om å få gjøre en "Distribution Update (eller upgrade?) til det jeg forstår er en nyere 14.04 LTS versjon. Jeg fikk flere ganger en "Internal Error"-feilmelding etter at jeg hadde installert oppdateringer. Det tar ganske lang tid å importere den ferdige virtuelle maskinen. Jeg anbefaler å installere fra bunn av.

Faglærerne har skrevet en guide, og det som er mest relevant for oss er på en side et stykke uti. Du trenger VirtualBox som vanlig, og i tillegg filen ubuntu-14.04-amd64.ova fra denne Google Drive-siden. Velg List View for å få se hele navnet på filene. Denne filen finnes også på minnepinnene.

Når både VirtualBox og riktig fil er på plass starter du VirtualBox, velger File -> Import Virtual Appliance og søker opp fila (trykk på den lille mappa ved siden av tekstboksen). Når du har funnet den trykker du 'Next'. La alle innstillingene som er der som standard stå. Når du trykker på 'Import' bruker maskinen en god stund, avhengig av maskina, på å importere fila. (På min testmaskin bruker den ca. 5 minutter.)

Når programmet har jobbet seg ferdig er maskinen klar til bruk. Det kan være lurt å gå inn i settings (velg maskinen og trykk 'Settings' øverst på skjermen) og skru opp 'Video Memory' til fullt før man starter maskinen, hvis ikke fremstår den som veldig treg. Hvis du skal legge inn Guest Additions må du også inn på 'Storage', trykke på disketten med en + på under lista merket 'Storage Tree' og velge 'Add CD/DVD Device'.

Videre oppsett og Guest Additions

Start maskinen og logg deg inn som vanlig. Administrator-passordet til den ferdige virtuelle maskinen er 'fenics' (det samme som brukernavnet med kun små bokstaver). Det vil man ha bruk for når man skal installere ting videre.

I VirtualBox er det veldig lurt å legge inn Guest Additions etter at maskinen er klar. Det mest synlige denne gjør er å gjøre at den virtuelle maskinen kan bruke hele skjermen -- uten Guest Additions kan den bare åpnes i et lite vindu. Se instruksjonene om Guest Additions over.

Tilgang til UiO-hjemmeområde og IFI-Linux-terminal

Windows

På windowsmaskiner er det fint å installere X-win32 og Webdrive. Med X-win32 kan man logge inn på IFIs login-kluster (login@ifi.uio.no) og jobbe med en IFI-Linux-terminal, og også kjøre GUI-programmer som emacs/gedit/nautilus. Med Webdrive kan man få direkte tilgang til hjemmeområdet sitt (og filene sine) på UiO som en nettverksplassering i Min datamaskin (man kan feks lagre filer direkte til hjemmeområdet sitt fra egne programmer).

Du kan enten hente ned programmene fra Programkiosk-tjenesten. Fra Programkiosk kan du også kjøre diverse Windows-programmer over nettet fra UiO, blant annet Office-programmer og Adobe-programmer som Photoshop. Vi skal bruke Programkiosken for å hente noen installasjons-filer.

 1. For å installere disse to programmene, bruk Internet Explorer og gå til kiosk.uio.no (må bruke IE for å kjøre Active-X-tillegg). Man må sannsyligvis trykke tillat nederst i IE for å kjøre nødvendige Active-X-tillegg.
 2. Logg inn med UiO-brukernavn og passord.
 3. Det vi skal nå er å hente installasjonsfilene til disse programmene, så trykk på Explorer-ikonet (en gul mappe, ikke IE). Her må kanskje studenten logge inn igjen, og her må man velge "Choose other account" eller lignende, også må man skrive "uio\<brukernavn>" som brukernavn for å få satt "uio" som domene.
 4. Gå til P:\site\kommunikasjon\ og her ser du mapper for X-win32 og Webdrive. Gå inn i hver av disse mappene og kopier nyeste versjoner, (2013-mappen for X-win32 og v11.00.2749-mappen for Webdrive) til et sted på studentens harddisk, feks C:\ifi\innstalasjonsfiler.
 5. Installer hver av programmene (start X-Win32 2012.msi for X-win32 og 32- eller 64-bit .exe filen for Webdrive (stort sett alle har har 64-bit operativsystem, men kan sjekke ved å høyreklikke på min datamaskin og egenskaper). Bare å trykke neste hele veien gjennom installasjonsveiviserne mener jeg.
 6. Sette opp X-win32: Start X-win32 (fra startmenyen/-skjermen) og følg instruksjonene her. Legg gjerne til "-en utf8" i command-feltet, så det står "xterm -ls -en utf8", jeg tror det kan hjelpe med tegnkodingen. Det er bedre å skrive "uio" eller lignenede enn "x-term" som session name eller hva det heter øverst. Og i steden for de rare instruksjonene for å lage en snarvei, bare trykk Shortcut-knappen i midten til høyre etter at man har laget uio-sesjonen for å lage en snarvei til den på skrivebordet.
 7. Aktivere X-win32: Det kommer sannsynligvis opp en dialogboks som spør om lisens-nøkkel eller lignende, bruk da nøkkelen som står nederst i lisens.txt-filen som lå i mappen sammen med installasjonsfilen. Hvis det ikke kommer opp en sånn boks, få den opp ved å høyreklikke på x-win32-ikonet nederst til høyre ved klokka i oppgavelinjen og velg Help->Activate eller lignende.
 8. Bruke X-win32: Nå kan studenten bare dobbeltklikke uio-xwin32-ikonet på skrivebordet for å koble til en IFI-terminal. Første gang kommer det en "Accept this key?"-dialogboks, bare trykk Accept. Så må studenten skrive uio-passordet. Noen ganger kommer ikke disse dialogboksene opp men legger seg bare minimert på oppgavelinjen så man må trykke på dem der for å få dem opp. Så skal det komme opp et terminalvindu og studenten kan jobbe akkurat som om hun satt med terminalen på en Linux-maskin på skolen. Hun kan også starte GUI-programmer (feks med "gedit &").
 9. Sette opp Webdrive: Start Webdrive (fra startmenyen/-skjermen). Høyreklikk gjerne på webdrive-ikonet i oppgavelinjen og trykk "Fest til oppgavelinjen", så man slipper å gå gjennom start-meny/skjerm for å starte webdrive igjen, for det vil bli nødvendig å starte Webdrive etter omstart. Følg instruksjonene her. Forklar studenten det med å reconnecte etter omstart, som det står om der.
 10. Aktivere Webdrive: Det kommer sannsyligvis opp en boks for å aktivere Webdrive med lisensnøkkel, bruk da nøkkelen i lisens-txt-filen som lå i webdrive-installasjons-mappen.
 11. Bruke Webdrive: Studenten kan nå åpne og redigere filer fra hjemområdet, lagre på hjemmeområdet, flytte og kopiere filer frem og tilbake osv, som om hjemområdet var en haddisk på maskinen.

Mac

På mac-er er det fint å vise hvordan man logger inn på "IFI-Linux" fra OSX-terminalen med ssh, og installere programmet Cyberduck for å enkel tilgang til filene på hjemområdet.

 1. For å logge inn på en IFIs Linux-maskin med SSH, les om det [her http://termvakt.uio.no/Fjerninnlogging#SSH]. Legg spesielt merke til at på nye macer med siste OSX-versjon følger ikke X11 lenger med (X11 trenger man for å kjøre GUI-programmer fra IFI gjennom terminalen). Se i så fall anvisningene for å installere X11. Lag også uio-aliaset så studenten slipper å skrive hele ssh-kommandoen hver gang.
 2. For å installere Cyberduck, se instuksjonene her. Jeg tror ikke disse er helt oppdatert, så det ser ikke nødvendigvis helt likt ut i siste versjon av cyberduck.

Linux

På Linux-maskiner er det kjekt å få satt opp aliaser for SSH og SSHFS. SSHFS er for å montere UiO-hjemmeområdet som en mappe på sin egen harddisk.

 1. Legg inn følgende linjer i .bashrc-filen, erstatt <brukernavn> med studentens brukernavn (på Ubuntu kan man også lage en egen .bash_aliases-fil, også vil den bli sourcet inn av .bashrc som standard):
alias uio='ssh -YC <brukernavn>@login.ifi.uio.no'
alias uiofiler='sshfs <brukarnamn>@login.uio.no: ~/uio -o reconnect,modules=iconv,from_code=utf8'
 1. Lag en uio-mappe på studentens laptop-hjemmeområde som vil bli brukt til å montere UiO-hjemmeområdet med kommandoen
mkdir ~/uio
 1. Åpne en ny terminal eller bruk kommandoen "source .bashrc" for å aktivere de nye aliasene.
 2. Nå kan studenten bare bruke kommandoen "uio" for å logge inn på en IFI-linux-maskin gjennom ssh med X11-forwarding (som betyr at han kan kjøre GUI-programmer fra IFI også).
 3. Og studenten kan bruke kommandoen "uiofiler" for å montere UiO-hjemmeområdet inn i uio-mappen på sitt eget (laptop-)hjemmeområde. Etter å ha skrevet UiO-passordet kan studenten nå åpne og redigere filer direkte fra hjemområdet, lagre på hjemmeområdet, flytte og kopiere filer frem og tilbake osv, som om hjemmeområdet var en lokal mappe på maskinen. Etter omstart vil det sannsyligvis være nødvendig å kjøre "uiofiler" igjen for å gjenopprette tilkoblingen.

Ubuntu (Nautilus)

Dette er en mer nybegynnervennlig og GUI-basert metode for å få tilgang til UiO-hjemområde fra egen maskin på Ubuntu, som et alternativ til 'uiofiler'-aliaset:

 1. Fra et mappevindu, velg File->'Connect to Server...' fra menyen.
 2. I 'Server Address'-feltet, skriv 'sftp://<brukernavn>@login.ifi.uio.no' (bytt <brukernavn> med uio-brukernavn), og trykk 'Connect'.
 3. Skriv inn uio-passord og ok. Nå dukker hjemmeområdet opp under Network-kategorien til venstre, og du kan se hjemmeområdet ditt med UiO-filene dine.
 4. Høyreklikk på den nye oppføringen under 'Network' til venstre og trykk 'Add Bookmark'. Da vil koblingen legges under 'Bookmarks' til venstre, slik at du kan trykke på den for å koble opp igjen etter omstart.


Tekst-editorer

Alle studentene på begynnerkursene anbefales fom. høsten 2015 å bruke atom. Dette er allerede installert på alle Windows- og RHEL7-maskiner på IFI.

Installasjonsfilene for Windows og Mac ligger på minnepinnene. For Ubuntu er det lurere å prøve å legge inn pakkebrønnen så det blir automatisk oppdatert, det har jeg dokumentert under biten om INF1000.

(Dette er litt utdatert, Atom virker å bygge på Sublime og være bedre på noen ting:) Sublime er en ny, stilig, enkel, og smart teksteditor som kan anbefales til alle. Man skal egentlig kjøpe lisens, men det er ingen begrensning på prøveperioden. Den kan lastes ned fra http://www.sublimetext.com/ og er rett frem å installere på windows og mac. Denne guiden er fin for å installere på Ubuntu (studenten kan velge om han vil gjøre step 5). Et bonussteg for å få Sublime til å oppføre seg veldig pent og erstatte tab-tegn med "space"-tegn er å gå til Preferences -> Settings -> More -> Syntax Specific -> User og legge til linjen ""translate_tabs_to_spaces": true" mellom klammeparantesene.

Ellers er Notepad++ populær på windows, og Textmate populær på mac. Hvis studenten vil ha emacs på windows kan man følge instruksjoner på http://www.mn.uio.no/ifi/tjenester/it/hjelp/startpakke/Programmer/Win/Emacs/index.html.


INF1000 og Java uten virtuell maskin

Man trenger først og fremst Java Developer Kit og en tekst-editor (feks Atom). (EasyIO brukes ikke lenger.)

Java Developer Kit (som er det man trenger) for Windows ligger på programvareminnepinnene.

Instruksjonene på http://termvakt.uio.no/Installere_java_p%C3%A5_hjemmemaskin skal fungere fint for å installere JDK. Det er særlig å sette opp miljøvariablene Path og CLASSPATH folk trenger hjelp med. Siste JDK-versjon befinner seg i skrivende stund på http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk7-downloads-1880260.html.

Det ligger også instruksjoner for å installere Java på de forskjellige operativsystemene på http://www.mn.uio.no/ifi/tjenester/it/hjelp/startpakke/Programmer/.

Et alternativ til å installere Java på egen maskin er jo å logge inn på en IFI-Linux-maskin i et terminal-vindu og bruke IFIs java-kompilator (javac) og kjøretid (java). Da kan man bruke x-win32 på windows, eller ssh-innlogging fra terminal på mac og linux som beskrevet over. Hvis man feks bruker webdrive på windows også, kan man redigere .java-filer med en lokal tekst-editor på egen maskin, lagre .java-filen på uio-hjemmeområdet sitt, og kompilere og kjøre det fra x-win32-terminalen.

INF1100 og Python uten virtuell maskin

INF1100-studenter vil ofte installere Ubuntu for de har hørt at det er lurt. Men et godt alternativ er jo å logge inn på en IFI-Linux-maskin i et terminal-vindu og bruke IFIs Python-pakker. Da kan man bruke x-win32 på windows, eller ssh-innlogging fra terminal på mac og linux som beskrevet over. Hvis man feks bruker webdrive på windows også, kan man redigere .py-filer med en lokal tekst-editor på egen maskin, lagre .py-filen på uio-hjemmeområdet sitt, og kjøre det fra x-win32-terminalen. En liten utfordring her er å sette det opp slik at når man kjører Python bruker man Python 2.7 som er på /snacks/bin/python og ikke python 2.5 som er på /local/bin/python og dermed kjører som standard når man bare kjører feks "python test.py". Man kan bruke "python -V" for å sjekke hvilken python-versjon som brukes. Dette kan fikses med å legge til

PATH=/snacks/bin/:$PATH
export PATH

i .bashrc-filen på hjemmeområdet til studenten. Når man nå starter en ny terminal bør "python -V" gi "Python 2.7.2".

Hvis studenten gjerne vil installere Python og Scitools og det man trenger til inf1100 på egen maskin, er det lettest å gjøre dette på Ubuntu. Se http://termvakt.uio.no/INF1100#Ubuntu. Det går an å få det til på Windows og Mac også, se http://termvakt.uio.no/INF1100#Manuell_installasjon. Denne ifi-startpakke-guiden er kanskje bedre for å installere alt på windows : http://www.mn.uio.no/ifi/tjenester/it/hjelp/startpakke/Programmer/Win/Python/index.html. Nyeste Enthought Python-miljø for Windows (kalt Canopy) kan lastes ned her https://www.enthought.com/products/canopy/.

Installere Ubuntu i dual/single-boot

https://help.ubuntu.com/community/UEFI har mye informasjon om utfordringer ved nye maskiner med UEFI-bios, typisk windows 8-maskiner. Kjekt å vite for windows-8-laptoper: Trykk skift mens man trykker restart fra charms-menyen for å få opp en advanced-boot-meny. Her kan velge å starte boote til uefi-bios for å feks skru av uefi secure boot, og man kan velge å boote fra DVD/USB.

VIKTIG: Før man partisjonerer harddisken for å installere Ubuntu er det viktig å si fra at alltid er en viss risiko når man partisjonerer harddisken for at filer kan gå tapt, og at studenten bør ta backup av alle filer han ikke ønsker å miste, og at du ikke har noe ansvar for at alt går bra.

Hvis man skal partisjonere en harddisk der windows er installert kan det være tryggest å bruke et partisjonsprogram laget for windows, "Minitools Partition Wizard" er et fint slikt program. Her kan man lage en ext4-partisjon av ønsket størrelse til Ubuntu, og en Linux Swap-partisjon på størrelse med det fysiske minnet (RAM) anbefales også. (Man trykker resize, så create, og så apply, og så må maskinen omstartes hvis man endret en windows-partisjon). Man kan evt lage disse partisjonene under Ubuntu-instalasjonsprosessen også, men det kan være mer knotete, og kanskje ikke så trygt.

Grov oppskrift for installasjon på en ny Windows-8-laptop (med UEFI), men se bemerkninger i https://help.ubuntu.com/community/UEFI:

 1. Skru av Secureboot i UEFI-bios, og evt skru evt disse også hvis de er der: QuickBoot/FastBoot and Intel Smart Response Technology.
 2. Skru av Fast Startup i windows 8/10: http://www.eightforums.com/tutorials/6320-fast-startup-turn-off-windows-8-a.html
 3. Partisjoner harddisken med feks Minitools (se over).
 4. Boot fra installasjons-DVD eller -USB.
 5. Velg egendefinert installasjon eller lignende når du kommer til der du kan velge mellom å installere ved siden av Windows, eller erstatte Windows, eller egendefinert. Hvis du ikke har partisjonert ennå kan du evt velge å installere ved siden av windows får å lage ny partisjon.

For å sørge for at maskinen ikke automatisk starter Windows 8 etter omstart igjen må sannsyligvis boot-rekkefølgen endres i UEFI-bios, feks sånn at ikke "Windows Boot Manager" er på topp, men harddisken.

Boot-repair kan fikse boot-problemer. https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair

Flere guider for å installere Ubuntu i dual boot på Windows 8 (og 10) UEFI-maskiner:

Trådløst

Se guidene på http://www.uio.no/tjenester/it/nett/tradlost/


Installere skrivere for trådløs utskrift

Se guidene på http://www.uio.no/tjenester/it/utskrift/ (og velg operativsystem). Ingen av IFI sine skrivere har kortleser. Man kan sjekke modellnavnet for en skriver på http://utskriftsweb.uio.no/prissinfo/, det er iallefall aktuelt for å installere riktig driver på windows. (futura: HP Color LaserJet CP6015xh, caslon, bodoni, lucida: HP Color LaserJet CP4525xh).

Matlab

Denne guiden kan i stor grad følges, men er ikke helt nøyaktig: http://www.uio.no/tjenester/it/maskin/programvare/p-base/matlab.html

Jeg har lagt matlab på laptophjelp-laptopen, på c:\matlab. Her bør du finne både mac- og windows-installasjonsfilene. Det er sannsynligvis raskere å legge det over på en tom minnepinne enn å laste ned over trådløst nett, da hopper du over trinn 1/2 i oppskriften under. Det er også en minnepinne med Matlab til både Mac og Windows.

Grov oppskrift:

 1. Windows: Gå til kiosk.uio.no, naviger deg til Explorer-vinduet, finn stasjonen merket P:.
 2. Mac: Gå til https://macprog.uio.no/lisens/matlab/R2013a/ (lenken er også i oppskriften). Velg 2015A (eller den som ser nyest ut) i den venstre menyen.
 3. Last ned Matlab (eller hent fra minnepinne. Merk at det tar 6.5GB, det tar TID over trådløsnett).
 4. Finn setup-filen, kjør denne.
 5. Velg å aktivere med internett.
 6. Studenten må så lage en mathworks-konto. De må bruke sin UiO-epostadresse, men lage sitt eget passord.
 7. Activation key finner man i en txt-fil i mappen, som heter "Activation key for students" eller noe tilsvarende lurt. Denne kan limes inn.
 8. Studenten må bekrefte epostadressen ved å trykke på en link i en mail.
 9. Man kan nå velge mellom typical og custom install, typical er fin, trykk neste.
 10. Vent, i ca lang tid. Tiden det tar er ENORMT varierende, vi snakker fra 20 minutter til 6 timer. Medianen ligger nok rundt 30-40 minutter et sted.
 11. Tada, studenten har nå matlab.
 12. For å fjerne rødfeilmeldinger velg "Avinstaller ett program" først, velg Matlab deretter og fjerne alle hakene og huk av for "Simulink report generator" for å fjerne denne.
Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy