Irssi

Fra TermvaktWiki
Revisjon per 7. jan 2009 kl. 06:30 av Joakimsh (Diskusjon | bidrag)
Gå til: navigasjon, søk

Irssi er en irc-klient, dvs. et program som hjelper deg med å chatte over IRC-protokollen. Irssi er en kraftig klient, mens for eksempel X-Chat kan være lettere å begynne med.

Innhold

Komme igang

Irssi kan hentes fra http://www.irssi.org/, men sannsynligvis er den allerede pakket til operativsystemet ditt gjennom din leverandør. Her på IfI, ligger irssi installert, og jeg anbefaler at man passer på at det er «/snacks/bin/irssi», og ikke «/local/bin/irssi» som kjøres. Denne irssien har «/snacks/etc/irssi.conf» som konfigurasjonsfil ved første oppstart. Jeg kommer til å ta utgangspunkt i dette.

Irssi er en tekstbasert klient. Den bruker curses-biblioteket, slik at det blir pent og fargerikt. Fordelen med dette, er at den da kan kjøres i et vindu over ssh-forbindelse, og også i en screen, eventuelt også i konsollet, dersom det er ønskelig.

Starte irssi

Kommandoen

olano@abra ~ $ irssi

starter irssi. Man kan angi noen opsjoner også: «-n <nick>» angir at noe annet enn brukernavnet skal bli nicket, og «-!» angir at irssi ikke skal koble seg opp mot en server. Se manualsiden til irssi(1) for mer informasjon. På Ifi vil irssi, dersom ikke annet er angitt, koble seg opp mot «irc.ifi.uio.no», som er en server i nettverket «IRCnet». Den prøver å bruke brukernavnet ditt som nick.

Irssi.png

Når man kjører irssi for første gang ser det omtrent slik ut. Man kan skrive inn tekst på den nederste linjen, der markøren står. Til venstre for markøren, står navnet på den aktive gruppen, som nå er det spesielle «(status)». I «(status)» kommuniserer man kun med irssi, ikke andre mennesker.

Legg også merke til den nedre blå linjen på bildet. Her står det informasjon om (1) tiden, (2) nicket ditt og (3) den aktuelle gruppen. Informasjonen på linjen kan selvfølgelig tilpasses, da med kommandoen «/statusbar»

Kommandoer

Nå må man bare klare å komme seg inn på kanaler. Til dette og alt annet bruker man kommandoer. Når man angir kommandoer, begynner man linjen med skråstrek («/». Må ikke forveksles med backslash, som er «\»).

Skriv nå «/help», og trykk enter. Denne kommandoen er veldig kjekk å kunne. Resultatet fra «/help» er en liste med kommandoer. Ordet «join» står på denne listen. Prøv derfor «/help join». Nå forteller irssi om kommandoen join. Av teksten virker det åpenbart at man går inn på en kanal med join, men hvordan bruker man kommandoen? Svaret ligger i den noe kryptiske førstelinjen:

JOIN [-invite] [-<server tag>] <channels> [<keys>]

Klammene betyr at man kan utelate å skrive det som står. Dette innebærer at i sin korteste form skal man skrive inn «/join #irssi» for å komme inn på kanalen #irssi. Nå endrer hele vinduet seg, og legg merke til at statusbaren er litt annerledes enn den har vært.

Også når man er inne på kanaler, vil man kunne skrive inn kommandoer. Ønsker man å starte en linje med skråstrek, må man skrive noe som: «/ /join <gruppe> går inn på en gruppe.»

For å veksle mellom kanaler kan du bruke kommandoene:

Ctrl-N (Next channel)
Ctrl-P (Previous channel)

Eller

Alt-<tall> (i noen terminaler må Esc brukes istedet for Alt)

For å gå til vinduet med mest aktivitet, bruk

Alt-A

For å åpne en dialog med noen andre, kan man bruke en av kommandoene «/msg» og «/dcc». For å lukke disse vinduene kan man bruke kommandoen «/wc»

Ved hjelp av «/help» kan man lese seg frem til hvordan de virker.

Avslutte

Kommandoen «/quit» avslutter.


Se også

  • IRC - for deg som ikke har brukt IRC før
  • Xchat - en noe enklere IRCklient

Eksterne lenker

Det finnes masse informasjon om IRC på nettet.

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy