Irssi

(Forskjell mellom revisjoner)
Gå til: navigasjon, søk
(Se også)
m (bittelitt om XMPP)
Linje 119: Linje 119:
 
== Avslutte ==
 
== Avslutte ==
 
Kommandoen '''/quit''' avslutter.
 
Kommandoen '''/quit''' avslutter.
 +
 +
== XMPP ==
 +
Hvis du vil bruke XMPP med irssi kan du ta en titt på [http://www.uio.no/tjenester/it/e-post-kalender/chat-meldinger/irssi/ dokumentasjonen til USITs gruppe for meldingstjenester].
  
  

Revisjonen fra 5. sep 2014 kl. 09:53

Irssi er en tekstbasert irc-klient, dvs. et program som hjelper deg med å chatte over IRC-protokollen. Irssi er en kraftig klient, mens for eksempel X-Chat kan være lettere å begynne med.


Innhold

Komme igang

Irssi kan hentes fra http://www.irssi.org/, men sannsynligvis er den allerede pakket til operativsystemet ditt gjennom din leverandør. Her på IfI er Irssi installert, og vi anbefaler at man passer på at det er «/snacks/bin/irssi», og ikke «/local/bin/irssi» som kjøres. Denne Irssien har «/snacks/etc/irssi.conf» som konfigurasjonsfil ved første oppstart. Denne artikkelen tar utgangspunkt i at denne konfigurasjonsfilen brukes.

Irssi er en tekstbasert klien som bruker curses-biblioteket, slik at det kan bli pent og fargerikt. Fordelen med dette er at den da kan kjøres i et vindu over en ssh-forbindelse, og også i en screen. Den kan brukes også brukes i konsollet, dersom det er ønskelig.


Starte irssi

Kommandoen irssi starter programmet:

ragnaroh@kuningas ~ $ irssi

Man kan angi noen opsjoner også; -n <nick> angir at noe annet enn brukernavnet skal bli nicket, og -! angir at Irssi ikke skal koble seg opp mot en server. Se manualsiden til Irssi (man irssi) for mer informasjon. På Ifi vil Irssi, dersom ikke annet er angitt, koble seg opp mot «irc.ifi.uio.no», som er en server i nettverket «IRCnet». Den prøver å bruke brukernavnet ditt som nick.

Irssi oppstart.png

Når man kjører Irssi for første gang ser det omtrent slik ut. Man kan skrive inn tekst på den nederste linjen, der markøren står. Til venstre for markøren står navnet på den aktive gruppen, som nå er den spesielle «(status)». I «(status)» kommuniserer man kun med irssi, ikke andre mennesker.

Legg også merke til den nedre blå linjen på bildet. Her står det informasjon om (1) tiden, (2) nicket ditt og (3) den aktuelle gruppen. Informasjonen på linjen kan selvfølgelig tilpasses, da med kommandoen /statusbar.


Kommandoer

Nå må man bare klare å komme seg inn på kanaler. Til dette og alt annet bruker man kommandoer. Når man angir kommandoer, begynner man linjen med skråstrek («/» Må ikke forveksles med backslash, som er «\»).

Skriv nå

/help

og trykk enter. Denne kommandoen er veldig kjekk å kunne. Resultatet fra /help er en liste med kommandoer. Ordet «join» står på denne listen. Prøv derfor

/help join

Nå forteller irssi om kommandoen join. Av teksten virker det åpenbart at man går inn på en kanal med join, men hvordan bruker man kommandoen? Svaret ligger i den noe kryptiske førstelinjen:

JOIN [-invite] [-<server tag>] <channels> [<keys>]

Klammene betyr at man kan utelate å skrive det som står. Dette innebærer at i sin korteste form skal man skrive inn

/join #irssi  eller   /j #irssi

for å komme inn på kanalen #irssi. Nå endrer hele vinduet seg, og legg merke til at statusbaren er litt annerledes enn den har vært.

For å åpne en dialog med noen andre, kan man bruke en av kommandoene /msg og /query. For å lukke disse vinduene kan man bruke kommandoen /wc (evt. /window close).

Noen andre halvnyttige kommandoer:

<Ctrl>-b    fet tekst
<Ctrl>-_    understreket tekst
<Ctrl>-f    blinkende tekst

Med hjelp fra /help kan man lese seg frem til hvordan kommandoer virker.

Innstillinger

For å endre innstillinger og skreddersy klientoppsettet ditt:

/set

Denne kommandoen brukt alene viser alle gjeldende innstillinger. For å endre en innstilling skriver man for eksempel:

/set bell_beeps off

Man kan skrive inn kommandoer også når man er inne på kanaler. Ønsker man å starte en linje med skråstrek uten at Irssi tolker det som en kommando, må man skrive noe som: «/ /join <gruppe> går inn på en gruppe.», altså legge til en ekstra skråstrek først.


Navigering

For å veksle mellom kanaler kan du bruke kommandoene:

Ctrl-N (Next channel)
Ctrl-P (Previous channel)

Eller

Alt-<tall> (i noen terminaler må Esc brukes istedet for Alt)

For å gå til vinduet med mest aktivitet, bruk

Alt-A


Script

Man kan også gjøre mer fancy ting med irssi. Ved hjelp av perl kan man kjøre en del forskjellige script som gir blinkende tekst, tekst i masse forskjellige farger og den slags. Hvis man vil at irssi skal kjøre perl automatisk, er det nyttig å legge til følgende linjer i ~/.irssi/startup :

load perl
script load scriptassist

scriptassist er et nyttig script som oppdaterer og tar seg av de installerte scriptene, samt installere nye script.

Evt kan man kjøre disse som kommandoer i irssi, men da må man gjøre det hver gang man starter irssi

/load perl
/script load scriptassist

Script lastes altså inn med kommandoen

/script load <navn>

hvor <navn> er navnet på et perl-script. Hvis man vil fjerne skriptet igjen kjører man

/script unload <navn>

Nå som irssi har perl og script-assistent, kan man begynne med moroa. Rainbow gir tekst i masse forskjellige farger. Kjør

/script install rainbow
/script autorun rainbow

Så er det bare å skrive /rsay <tekst> i kommandolinja.

En veldig kjekk funksjon er trackbar, som holder øye med hvor samtalen på en kanal var sist gang man var innom, slik at hvis man bytter mellom flere kanaler vil man lett kunne se hvor langt man har lest i samtalen. Veldig kjekt når man leser backlog, eller hvis det er spesielt stor aktivitet på kanalen(e). Altså:

/script install trackbar
/script autorun trackbar

Hvis man vil at ett eller flere script skal kjøres når irssi starter opp, kan man legge disse inn i ~/.irssi/scripts/autorun


Flere nettverk

For å koblet på en server i et nettverk vil man vanligvis bruke kommandoen

/server <servernavn>

Denne kommandoen erstatter nåværende server med den du skriver inn, og er dermed ikke særlig nyttig om man vil være koblet på flere nettverk. Til disse tingene er

/connect <servernavn> 

og

/disconnect

svært nyttige. Dersom du bruker disconnect-kommandoen fra status-vinduet bør du passe på at serveren du vil koble fra er den som vises i statusbaren. For å endre server i statusvinduet, trykk ctrl-x (ctrl-x kobler ikke fra eller til noen nettverk, men lar deg veksle mellom hvilke av de aktive nettverkene du vil utføre kommandoene i).

Avslutte

Kommandoen /quit avslutter.

XMPP

Hvis du vil bruke XMPP med irssi kan du ta en titt på dokumentasjonen til USITs gruppe for meldingstjenester.


Se også

  • Irc - for deg som ikke har brukt IRC før
  • Xchat - en noe enklere IRCklient

Eksterne lenker

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy