Tidligere fjerninnlogging mal

(Forskjell mellom revisjoner)
Gå til: navigasjon, søk
(Remote Desktop / Eksternt Skrivebord: skriveleifer <3)
(SSH: oppdatert med info om at X11 ikke lenger er inkludert i OS X 10.8, og mer utfyllende forklaring)
Linje 195: Linje 195:
 
=Mac=
 
=Mac=
 
==SSH==
 
==SSH==
For fjerninnlogging til UiO-maskin fra Mac, trenger du [http://www.apple.com/downloads/macosx/apple/macosx_updates/x11update2006113.html programmet X11]. Etter nedlasting og installasjon har du fått et lokalt terminalvindu. For å logge deg inn på en UiO-maskin, åpner du X11 og skriver inn følgende kommando (~$ er prompten):
+
Siden Apple's OS X er et UNIX-lignende operativsystem, på samme måte som Linux, er det lett å logge seg på IFIs Linux-servere gjennom OS X's innebygde terminal. For å kunne åpne programmer med grafisk brukergrensesnitt i nye vinduer i tillegg til å bruke tekst-kommandoer i terminalen, trenger du programmet X11. X11 heter også [http://en.wikipedia.org/wiki/X_Window_System X Window System], og er enkelt forklart programvare for å kjøre GUI-programmer over netverk. Mens tidligere versjoner av OS X innkluderte X11, er [http://support.apple.com/kb/HT5293 ikke lenger X11 innkludert] i OS X 10.8 (Mountain Lion). Hvis du har OS X 10.8 eller nyere (det har du hvis du holder maskinen oppdatert), gå til http://xquartz.macosforge.org og last ned .dmg-filen under "Quick Download" der. Åpne filen for å installere X11.
 +
 
 +
For å logge deg inn åpner du først et terminalvindu. Du kan finne terminal-programmet ved å søke på "terminal" fra søkeverktøyet i menylinjen øverst til høyre. Skriv så inn følgende kommando, og erstatt brukernavn med ditt UiO-brukernavn (~$ er prompten, så du skal bare skrive det som kommer etter den):
 
  ~$ ssh -YC brukernavn@login.ifi.uio.no
 
  ~$ ssh -YC brukernavn@login.ifi.uio.no
Du blir deretter spurt om passord. NB det ser kanskje ikke ut som om du skriver noe, men det er bare antall tegn på passordet som skjules av sikkerhetsgrunner. Etter godkjenning av passordet er du pålogget UiO-maskinen, med mindre du har fått beskjed om at passordet ikke gikk gjennom.
+
Hvis du kun skal jobbe i teriminalen og ikke trenger å åpne GUI-vinduer, kan du droppe -YC-opsjonen. Du blir deretter spurt om passord. NB: Det ser kanskje ikke ut som om du skriver noe, men det er bare antall tegn på passordet som skjules av sikkerhetsgrunner. Etter godkjenning av passordet er du pålogget UiO-maskinen, med mindre du har fått beskjed om at passordet ikke gikk gjennom. Se [[Filbehandling_i_linux|her]] for litt hjelp med å jobbe med Linux gjennom en terminal.
  
 
==SCP i Mac==
 
==SCP i Mac==

Revisjonen fra 16. aug 2013 kl. 08:31

Innhold

Windows

For å kunne jobbe effektivt hjemmefra må du ha A) mulighet til å endre og jobbe med filer på hjemmeområdet ditt hjemmefra (Remote Desktop/PuTTY/xterm) og du må B) ha mulighet til å laste opp og ned filer fra hjemmeområdet ditt på UiO-maskinene til hjemmemaskinen din (WinSCP). Her følger en kort forklaring på hvordan du setter opp programmene dine så du kan sitte hjemme og jobbe.

Remote Desktop / Eksternt Skrivebord

Hvis man ønsker å jobbe på filer man har på hjemmeområdet eller vil bruke programmer på universitetets maskiner hjemmefra kan man bruke Windows sin innebygde fjerninnlogging. Det er standard tilbehør i både XP og Vista. For å bruke dette i XP, går du på Start->Tilbehør->Kommunikasjon eller Start->Tilbehør og finner ikonet som heter Tilkobling til eksternt skrivebord. På en engelsk meny ser det ca slik ut:

XP remotedesktop.jpg


På en Vista maskin finner man ikonet når man trykker på start menyen.

Vista remotedesktop.jpg

På Windows 7 finnes ikonet under Start->All Programs->Accessories->Remote Desktop Connection:

W7 RemoteDesktop.png

Når du har valgt fjerninnloggingen, blir du spurt om hvilken server du skal logge deg på. Du skal inn på windows.ifi.uio.no, slik som vist her:

Login velgserver.jpg

For å få tilgang til Linux-desktopen, se avsnittet om PuTTY eller avsnittet om Xterm via X-Win32 nedenfor. For å bruke IFI-spesifikk programvare på Windows, bruk ififorsk.ifi.uio.no i stedet for windows.ifi.uio.no.

Når serveren er funnet, blir du spurt om å logge inn («Enter your credentials»). Du skriver inn følgende (pass altså på å ha «uio\» foran UiO-brukernavnet ditt):

  • Brukernavn: uio\ditt_brukernavn
  • Passord: Ditt vanlige UiO-passord

slik:

Login brukerogpass.png

Deretter vil du bli bedt om å logge inn på nytt. Her kan du bare skrive inn ditt UiO-brukernavn og -passord på vanlig måte.

Utskrift

For å legge til en skriver, for eksempel caslon, når du er logget på et eksternt skrivebord, går du på start-menyen i windows og skriver inn \winprint64\caslon.

PuTTY

For de som foretrekker Linux men har en windowsmaskin hjemme. PuTTY er et enkelt program som gjør at man kan logge seg på en maskin på universitetet hjemmefra, og få opp noe som tilsvarer et terminalvindu. PuTTY kan brukes til enkel filbehandling, men man kan ikke starte egne programmer. PuTTY kan lastes ned her: http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html (velg putty.exe).

Dette programmet kan kjøres direkte etter nedlastning, og man får opp følgende vindu. Du skal logge deg på login.ifi.uio.no og porten skal være satt til 22.

Putty1.jpg


Av og til kommer følgende advarsel opp. Det betyr at maskinen du logger deg på ikke har blitt logget på før og informasjonen om den maskinen ikke er lagret som en kjent server. Du kan trykke Ja på denne.

Putty2.jpg


Til slutt blir du bedt om brukernavn og passord som skrives inn på vanlig måte. Du er nå logget på og kan bruke PuTTY som et vanlig terminalvindu.

Putty3.jpg


Xterm via X-Win32

Xterm via X-Win32. Et litt mer avansert alternativ til PuTTY. For de som foretrekker å jobbe fra et terminalvindu, men har windows på hjemmemaskinen, kan man få tilgang til et terminalvindu på hjemmemaskinen ved å bruke programmet X-Win32. I motsetning til PuTTY kan man åpne andre vinduer og kjøre programmer som matlab og emacs fra UiO-maskinene og få vinduet oppe på windowsmaskinen hjemme. Installeringsprosessen er litt lang, men absolutt verdt jobben!

Nedlasting og installasjon

Den enkleste måten å laste ned X-win32 på er ved bruk av Eksternt Skrivebord/Remote Desktop og WinSCP. Koble deg til via Remote Desktop slik som det er spesifisert over, gå på min datamaskin, inn på P:\ (vanligvis 'winprog') og finn frem til P:\site\kommunikasjon\x-win32\. Herfra kopierer du mappen med nyeste versjon til hjemmeområdet ditt som er M:\. Når den er kopiert kan du logge deg av Remote Desktop, åpne WinSCP (fremgangsmåte beskrevet nedenfor) og kopiere mappen videre til hjemmemaskinen din. Da er du klar til å installere og sette opp X-Win32. Hvis du fulgte denne fremgangsmåten kan du gå direkte til innstillingene.

Tilgang til UiO-nettet med VPN

X-win32 koster egentlig penger, men UiO har kjøpt en studentlisens. Det betyr du kan laste det ned og bruke det gratis opp mot UiO. Programmet er av denne grunn bare tilgjengelig for de med tilknytning til UiO og kan bare lastes ned fra maskiner på UiO-nettet. Hjemmemaskiner er som regel ikke inkludert der, og du må opprett en VPN-forbindelse med UiO for å logge maskinen din på UiO-nettet. Når dette er gjort har du tilgang til å laste ned X-Win32.

Skriv inn vpn.uio.no i din nettleser. Der kan du logge deg inn med vanlig brukernavn og passord og få tilgang til UiO materiale som bare er tilgjengelig på UiO nettverket. Velg 'Installering av alternativ VPN klient (AnyConnect) på venstresiden, klikk deretter på Start AnyConnect i hovedvinduet. Godta eventuelle forespørseler om godkjenning av sertifikater og mulig installasjon av javaprogramvare.

Vpn client.png


Nedlastning og Installasjon av X-win32

For å få tilgang til programvaren til X-win32 må hjemmemaskinen din logges på UiO-nettet med VPN. Er du logget på Windows XP, åpner du nå Min datamaskin, og i Verktøy-menyen velger du Koble til nettverksstasjon....

Lastnedprog1.jpg

Er du derimot logget på Windows Vista eller Windows 7, klikker du på Windows-ikonet nederst til venstre og velger Computer. Da skal det dukke opp et vindu hvor du kan velge Map network drive.

Lastnedprog1 win7.png


Du får opp et vindu der du skal velge to ting. Stasjon skal være P: og Mappen skal være \\dist.uio.no\winprog.

Lastnedprog2 win7.png


Når disken lastes inn blir du bedt om å logge deg inn. Brukernavn setter du som UIO\brukernavn og ditt vanlige passord.

Lastnedprog3.png


Du får nå opp nettverksdisken P: opp i et vindu. For å laste ned X-win32 går du til mappen P:\site\kommunikasjon\x-win32\ og velger den nyeste versjonen (i skrivende stund 2012). Deretter dobbelklikker du på X-Win32_2012.msi (type: Windows Installer Package) og installerer programmet lokalt på din egen maskin. Du vil bli spurt om en lisensnøkkel, og den finner du hvis du enten høyreklikker på uiosetup.cmd eller ved å bruke lisensen fra filen lisens.txt i samme mappe.


Lastnedprog4.jpg


Xterm-innstillinger

Etter installasjon åpner du X-win32 og får opp hovedvinduet. På høyresiden, under Ny sesjon velger du Manuell.

Xwin1.jpg


Du blir spurt om Korreksjonsmetode, og velger ssh og deretter Neste.

Xwin2.jpg


Sesjonsnavnet er valgfritt, men verten skal være login.ifi.uio.no, porten skal være 22, under Login fører du opp ditt eget brukernavn, og kommandoen settes til xterm -ls. Av sikkerhetsgrunner skal man ikke lagre passordet sitt i programmet.

Xwin3.jpg


Når sesjonen er lagret ligger den godt bortgjemt i en mappe. Hvis du vil ha snarvei på skrivebordet kan du gå til C:\Users\BRUKER\AppData\Roaming\StarNet\X-Win32\Sessions-mappen (Bytt ut BRUKER med ditt brukernavn), høyreklikke på den nye sesjonen din, velge Send til og Skrivebord (lag snarvei). Du kan da åpne xterm-sesjonen din ved å klikke på det nye ikonet på skrivebordet.

Xwin4.jpg


Hvis denne dialogen dukker opp, velg Accept.

Xwin4 1.jpg


Når du starter opp sesjonen får du opp innloggingsvindu der du skriver inn passordet ditt.

Xwin5.jpg


Til slutt får du opp xterm-vinduet og du er klar til å jobbe!

Xwin6.jpg


WinSCP

Et program som gjør at man kan laste opp/laste ned filer fra sitt eget hjemmeområde. Et veldig viktig program om man ønsker å fordele arbeid på hjemmemaskin og en av UiO sine terminaler. WinSCP er allerede installert på UiOs maskiner, men hvis du vil installere den på din hjemmemaskin kan programmet lastes ned gratis her: http://winscp.net/eng/download.php#download2 (Det anbefales man styrer unna beta-versjonene og bruker en mer stabil og eldre versjon). Du velger den første linken som heter Installation Package. Får du et tilbud om Uniblue RegisterBooster 2010 under installasjon, velg Do not install

Ved oppstart får man opp følgende vindu. Vi går gjennom hvordan man lager en egen såkalt sesjon for WinSCP. Velg Stored sessions under Sessions i venstre marg. Klikk deretter på New på høyre side av vinduet.

Winscp1.jpg


Du fyller ut Host Name som skal være hjemme.uio.no og påser at porten er satt til 22. Du fyller inn brukernavnet ditt, men la passordet stå tomt! Av sikkerhetsmessige grunner burde man ikke lagre passordet i programmer på denne måten. Du kan i stedet skrive det inn hver gang du logger deg på. Fil-protokollen være satt til SFTP (secure file transfer protocol). Til slutt lagrer du denne informasjonen. Vinduet ditt skal se ca sånn ut:

Winscp2.jpg


Etter du har lagret sesjonen, dukker den opp i WinSCP under Stored sessions. Da slipper man å skrive inn alt vi nettopp gjorde hver eneste gang. Du velger brukernavn@hjemme.uio.no og kan logge deg på.

Winscp3.jpg

Hvis dialogen under dukker opp, så velger du bare Yes

Winscp3 1.JPG


Siden passordet ditt ikke er lagret i sesjonen, blir du bedt om å skrive det inn nå.

Winscp4.jpg


Du er nå logget inn på hjemmeområdet ditt, og kan laste opp og ned filene du har liggende der. På venstresiden på bildet under er filene du har hjemme, og til høyre er filene som ligger på hjemmeområdet ditt. Du kan også bruke vanlig "dra, slipp og kopier" med musen.

Winscp5.jpg


Linux

SSH

Du kan fjerninnlogge deg med en enkel kommando. I terminalvinduet skriver du følgende (~$ er prompten):

~$ ssh -YC brukernavn@login.ifi.uio.no

Du blir deretter spurt om passord. NB det ser kanskje ikke ut som om du skriver noe, men det er bare antall tegn på passordet som skjules av sikkerhetsgrunner. Etter godkjenning av passordet er du pålogget UiO-maskinen, med mindre du har fått beskjed om at passordet ikke gikk gjennom.

Hvis du istedet vil bruke windows, se Remote desktop linux

SCP i Linux

For å overføre filer mellom hjemmemaskinen og UiO-maskinen brukes scp (secure copy). Du navigerer frem til mappen der du har filen du vil laste opp til UiO og kopierer den over med kommandoen nedenfor. Hvis det f.eks er oblig1.pdf som skal lastes opp til mappen MAT1100 på hjemmeområdet ditt, blir kommandoen (der du naturligvis bytter ut 'brukernavn' med ditt UiO-brukernavn):

~$ scp oblig1.pdf brukernavn@login.ifi.uio.no:~/MAT1100/

Du blir bedt om å taste inn passord som er ditt vanlige UiO-passord.

Ønsker du å laste ned en fil, f.eks oblig1.pdf fra mappen MAT1100, blir kommandoen:

~$ scp brukernavn@login.ifi.uio.no:~/MAT1100/oblig1.pdf ~/

Denne kommandoen legger filen direkte på hjemmeområdet som spesifiseres i det andre argumentet (~/), men du kan bare skrive inn mappen du vil ha den i slik:

~$ scp brukernavn@login.ifi.uio.no:~/MAT1100/oblig1.pdf ~/UIO/kurs/MAT1100/

For mer informasjon om hvordan man bruker scp kan man lese manualen, som fås opp med

~$ man scp

(og som avsluttes med 'q').

For andre alternativer enn scp for Linux og Mac, deriblant montering av hjemmeområde se http://www.uio.no/tjenester/it/nett/utenfra/hjemmeomrade/


Mac

SSH

Siden Apple's OS X er et UNIX-lignende operativsystem, på samme måte som Linux, er det lett å logge seg på IFIs Linux-servere gjennom OS X's innebygde terminal. For å kunne åpne programmer med grafisk brukergrensesnitt i nye vinduer i tillegg til å bruke tekst-kommandoer i terminalen, trenger du programmet X11. X11 heter også X Window System, og er enkelt forklart programvare for å kjøre GUI-programmer over netverk. Mens tidligere versjoner av OS X innkluderte X11, er ikke lenger X11 innkludert i OS X 10.8 (Mountain Lion). Hvis du har OS X 10.8 eller nyere (det har du hvis du holder maskinen oppdatert), gå til http://xquartz.macosforge.org og last ned .dmg-filen under "Quick Download" der. Åpne filen for å installere X11.

For å logge deg inn åpner du først et terminalvindu. Du kan finne terminal-programmet ved å søke på "terminal" fra søkeverktøyet i menylinjen øverst til høyre. Skriv så inn følgende kommando, og erstatt brukernavn med ditt UiO-brukernavn (~$ er prompten, så du skal bare skrive det som kommer etter den):

~$ ssh -YC brukernavn@login.ifi.uio.no

Hvis du kun skal jobbe i teriminalen og ikke trenger å åpne GUI-vinduer, kan du droppe -YC-opsjonen. Du blir deretter spurt om passord. NB: Det ser kanskje ikke ut som om du skriver noe, men det er bare antall tegn på passordet som skjules av sikkerhetsgrunner. Etter godkjenning av passordet er du pålogget UiO-maskinen, med mindre du har fått beskjed om at passordet ikke gikk gjennom. Se her for litt hjelp med å jobbe med Linux gjennom en terminal.

SCP i Mac

Se SCP i Linux.


CoRD

Dersom du trenger å koble til en Windows-desktop via Mac kan du bruke CoRD. Når du har lastet ned og installert programmet trenger du å legge til windows.ifi.uio.no. Dette gjør du ved å trykke File > New Server og fyll ut feltene som vist under.


Cord.png


Når feltene er utfylt korrekt kan du koble til serveren. Velg din bruker fra menyen til høyre, trykk deretter på trekanten under for å logge inn.


Cord2.png

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy