Emacs

(Forskjell mellom revisjoner)
Gå til: navigasjon, søk
m
m (La inn Windows 7 bilder.)
Linje 29: Linje 29:
 
=== Oppstart Windows ===
 
=== Oppstart Windows ===
  
Du kan starte Emacs via startmenyen i Windows. Alt du trenger å gjøre er først å klikke på <tt>start</tt>, så <tt>Programs</tt>, så <tt>tools</tt> og deretter <tt>emacs</tt>.
+
Du kan starte Emacs via startmenyen i Windows. Alt du trenger å gjøre er først å klikke på <tt>start</tt>, så <tt>Programs</tt>, så <tt>tools</tt> og deretter <tt>emacs</tt>, se bildet under
  
[[Bilde:Emacswin.png | Vinduet til Emacs i Windows]]
+
[[Bilde:Emacs_startmeny.jpg | Emacs i startmenyen]]
 +
 
 +
hvis emacs startet opp vellykket skal det se slik ut:
 +
 
 +
[[Bilde:Emacs_win7vindu.jpg| Vinduet til Emacs i Windows]]
  
 
== Bruk ==
 
== Bruk ==

Revisjonen fra 14. jan 2010 kl. 16:16

Emacs (Editor Macros) er en avansert teksteditor som kan brukes til mange forskjellige skriveformål. Den kan brukes til editering av vanlige tekstfiler, .html-sider og er spesielt egnet for å progammere (i f.eks.: Java, C) fordi den har en del funksjoner som formaterer eller fargelegger teksten automatisk og gjør den mer oversiktlig. (Hvis du ikke får opp fargelegging eller formatering av f.eks. Java- eller C-kode les om Emacs-konfigurasjon for programmering lenger ned.)

Emacs finnes på både Linux- og Windows-maskiner, så hvis du først har lært deg Emacs, vil du kunne redigere tekst på en effektiv måte uavhengig av plattform.


Innhold

Oppstart

Oppstart Linux

For å starte Emacs i Linux må du skrive følgende i et terminalvindu (kommandolinja):

emacs & [Enter]

Man kan også gi et filnavn som parameter når man starter emacs, filen vil da bli åpnet med en gang:

emacs filnavn & [Enter]

Andre muligheter er å starte emacs med ønsket bakgrunnsfarge (bg) tekstfarge (fg)

emacs -bg red -fg blue & [Enter]

(&-tegnet på slutten sørger for at du får muligheten til å gi flere kommandoer i samme terminalvindu mens emacs kjører.)


Vinduet til Emacs i Linux

Oppstart Windows

Du kan starte Emacs via startmenyen i Windows. Alt du trenger å gjøre er først å klikke på start, så Programs, så tools og deretter emacs, se bildet under

Emacs i startmenyen

hvis emacs startet opp vellykket skal det se slik ut:

Vinduet til Emacs i Windows

Bruk

Det er to måter å bruke Emacs på. Den ene er å bruke mus og menysystemene for å gjøre de mest vanlige tingene som å åpne filer, søke etter tekst, håndtere vinduer og så videre. Den andre metoden er å bruke såkalte hurtigtaster slik at du slipper å bruke mus. I begynnelsen kan det være greit å bruke menyene for å finne kommandoer og også for å lære seg hurtigtastene. I menyen står det for eksempel "Open File... (C-x C-f)". Dette betyr at tastekombinasjonen C-x C-f er det samme som å bruke mus og velge det fra menyen. De tre prikkene betyr at du vil bli spurt om å gi inndata, i dette tilfellet et filnavn.

Eksempler på hvordan tastaturkommandoer skrives:

C-x    Hold inne Ctrl-tasten mens du trykker x.
C-x C-f  Hold inne Ctrl-tasten mens du trykker x og deretter f.
C-x f   Hold inne Ctrl-tasten mens du trykker x, slipp begge og trykk f.
M-x    Hold inne Alt-tasten (til venstre for space) mens du trykker x.

Merk at C-x f er forskjellig fra C-x C-f. I det første tilfellet må du slippe Ctrl-tasten før du skriver f, mens i det andre må du holde Ctrl på begge tastetrykkene.

Filoperasjoner

Åpnefil/Ny fil       C-x C-f
Lagre fil         C-x C-s
Lagre fil i et nytt navn  C-x C-w

Når du velger 'åpne fil' vil du få fram en linje nederst i Emacs-vinduet. Dette kalles 'minibufferet' og her kan du nå skrive inn navnet på fila du vil hente inn. På samme måte som i Unix-shellene kan du bruke tasten TAB for å la datamaskinen full føre filnavnet du har skrevet begynnelsen på. Hvis du allerede har en fil i katalogen din som heter 'veldiglangtnavn.java' kan du skrive 'v' og trykke TAB. Hvis denne fila var den eneste som begynte på 'v', vil Emacs fylle inn 'eldiglangtnavn.java' for deg.

Hvis emacs ikke finner en fil med det navnet du har skrevet inn vil emacs automatisk opprette en ny fil med navnet du oppga. 'Åpne fil' brukes altså både når du ønsker å hente opp en eksisterende fil og når du ønsker å opprette en ny fil.

HINT: Hvis du skal programmere er det lurt å bruke kommandoen 'åpne fil' og skrive inn ønsket filnavnet (f.eks. 'test.java') FØR du begynner å programmere. Grunnen til dette er at da vil Emacs laste inn innstillinger som gjelder for '.java'-fil er, for eksempel fargelegging og formatering av teksten (slik du ser på skjermbildene over). (Hvis du ikke får opp fargelegging eller formatering av f.eks. Java eller C kode les om Emacs-konfigurasjon for programmering lenger ned.)

Buffere

Når man åpner en fil hentes den inn i et buffer. Hvis du har åpnet flere filer vil det altså eksistere flere buffere. Du kan få en oversikt over alle bufferne ved å gå til 'buffers' menyen. Denne menyen gir deg også tilgang til å bytte mellom de åpne bufferen.

Mini-buffer: Mini-bufferet er som sagt plassert helt nederst i Emacs-vinduet. Her dukker det av og til opp beskjeder om hva som skjer og spørsmål om hva du vil gjøre. Når du utfører kommandoer vil kommandoene vises i mini-bufferet.

Andre nyttige kommandoer og hurtigtaster

(Husk C'en i 'C-a' står for Ctrl-tasten og M'en i 'M-f' står for Alt-tasten)

Markørflytting

Ett ord fram M-f
Ett ord tilbake M-b
Flytt til begynnelsen av linja C-a
Flytt til slutten av linja C-e
Slett tegn under markøren C-d eller Delete
Slett tegn til venstre for markøren C-h eller Backspace

Bufferhåndtering

Fjerne et buffer C-x k
Bytte til et annet buffer (default: forrige) C-x b
Splitt vindu i to, horisontalt C-x 2
Splitt vindu i to, vertikalt C-x 3
Fjern all splitt, se bare ett vindu C-x 1
Flytt markør til neste splittede vindu C-x C-o
Midstill siden m.h.p markøren C-l

Kopiering/flytting av tekst

Marker start på blokk C-SPACE
Kopier merket tekst til kopibuffer M-w
Klipp ut merket tekst til kopibuffer C-w
Lim inn tekst fra kopibufferet C-y

HINT: Hvis du bruker Emacs for Windows og gjerne vil bruke de vanlige hurtigtastene for angre/klipp ut/kopier/lim inn (Ctrl-z/Ctrl-x/Ctrl-c/Ctrl-v), kan du gå på menyen Options og velge C-x/C-c/C-v Cut and Paste (CUA).

Andre hurtigtaster

Undo (angre) C-_
Avbryt påbegynt kommando C-g
Hjelp C-h
Avslutt Emacs C-x C-c

Undo er en nyttig funksjon å bruke dersom du har gjort noe dumt. Den vil fjerne den siste endringen du gjorde. Du kan bruke undo-kommandoen flere ganger etter hverandre.

Angre inntasting: Du kan bruke kommandoen Ctrl-g dersom du ønsker å kansellere noe av det du har prøvd å gjøre i Emacs. Dersom du for eksempel har gått inn og tastet Ctrl-x Ctrl-f for å åpne en fil, men finner så ut at du ikke vil gjøre det likevel, så kan du bruke Ctrl-g.

Flere Emacs-kommandoer finner man ved å se på manualsiden til Emacs. Skriv inn følgende i et terminalvindu på Linux:

man emacs [Enter]

Eller trykk Ctrl-h r i et Emacs-vindu.

Avslutte

Emacs avsluttes som nevnt ved å benytte C-x C-c. Dersom du ikke har lagret endringer i dokumentet vil du få spørsmål om dette. Det er også mulig å bruke menylinjen for å avslutte programmet.

Emacs-konfigurasjon

Det finnes nesten ingen grenser for hvordan emacs lar seg konfigurere. Via konfigurasjonsfilen .emacs kan du sette alt i fra tekstfarge til skriverinnstillinger. Nå er det å lage sin egen .emacs på ingen måte en triviell sak. Her er derfor en .emacs fil som skulle tilfredsstille de fleste behov.

Installasjon av .emacs-filen

Installasjon av .emacs-filen består i å lagre filen på hjemmeområdet ditt under navnet .emacs I det emacs startes sjekker den nemlig om en slik fil finnes og leser så inn eventuelle innstillinger angitt i filen. En kort beskrivelse av hvordan .emacs filen kan lagres i:

Firefox

Høyre klikk på meg. Da vil det komme opp en meny. Velg menyalternativet "Save Link As...". Følgende vindu vil da komme opp:

Lagre .emacs

Øverst ved siden av "Look in" er det tre knapper. Klikk på knappen i midten (den med et hus på). Du vil nå være på rooten av hjemmeområdet ditt. Skriv deretter inn filnavnet .emacs som vist på bilde. Files of type: skal også være satt til All Files(*) Velg så helt til slutt Save. Hvis du allerede har en .emacs fil vil du få ett spørsmål om å erstatte den eksisterende filen. Hvis du er usikker på om du ønsker dette anbefaler jeg deg å ta en kopi av filen. Du kan ta en kopi av filen ved å skrive følgende inn i et terminalvindu:

cp ~/.emacs ~/.emacs.backup 
Opera

Høyre klikk på meg. Da vil det komme opp en meny. Velg menyalternativet "Save target as". Følgende vindu vil da komme opp:

Lagre .emacs

I "Look in" skriver du inn følgende banne: /hom/DITT_BRUKER_NAVN og trykker deretter på enter. Du vil nå være på rooten av hjemmeområdet ditt. Skriv deretter inn filnavnet .emacs som vist på bilde. Files of type: skal også være satt til Text files (*.txt) Velg så helt til slutt Save. Hvis du allerede har en .emacs fil vil du få ett spørsmål om å erstatte den eksisterende filen. Hvis du er usikker på om du ønsker dette anbefaler jeg deg å ta en kopi av filen. Du kan ta en kopi av filen ved å skrive følgende inn i et terminalvindu:

cp ~/.emacs ~/.emacs.backup

Linker

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy