Brenning

Fra TermvaktWiki
Revisjon per 30. mai 2010 kl. 10:54 av Kjetilly (Diskusjon | bidrag)
Gå til: navigasjon, søk

Denne siden handler om cd- og dvd-brenning på MatNat sine termstuer.

Innhold

Hvor kan du brenne

Alle termstuer har CD- og DVD-brennere, men ikke absolutt alle maskiner. Den enkleste måten å finne ut om en maskin kan brenne, er å se på CD/DVD-spilleren etter logo for brenning (DVD-RW, CD-RW eller lignende).

Måter å brenne

Det er hovedsaklig to måter å brenne en CD eller DVD; brenning av datadisk eller brenning av ISO-bildefil. Datadisk er når du bare vil lagre noen filer på CD'en/DVD'en, slik du ville gjort om du skulle lagre filer på en diskett eller en USB minnepenn. En CD/DVD med en ISO-bildefil er for CD'er eller DVD'er som kjøres når du setter de inn i pc'en. Det gjelder f.eks for Ubuntu CD'en eller Windows XP CD'en. Det finnes flere typer operasjoner som er vanlige når man skal brenne CD/DVD'er, men de vil ikke bli tatt opp i denne artikkelen. Ved spørsmål kan du høre med en termvakt eller sende e-post til termvakt at ifi.uio.no.

Brenning på Windows 7

Alt du behøver å gjøre i Windows 7, er å merke alle filene du ønsker å brenne, høyreklikke og velge Send to, og deretter DVD-RW Drive (Evt. CD-RW, DVD-R, eller noe annet med R): Win7burner.jpg

Brenning på Windows Vista eller XP

På Windows er programmet CDBurnerXP standard brenneprogram. Du åpner programmet fra start-menyen i windows. Start->Programs->CDBurnerXP->CDBurnerXP. Brenning win 1.png


Ved oppstart får man opp følgende meny.

Brenning win 2.png

Datadisk

Du velger 'Data Disc' fra menyen til CDBurnerXP og får opp følgende vindu.

Brenning win 3.png

Område A er for å navigere deg rundt på mappene i hjemmeområdet ditt. Område B viser innholdet i mappene du velger i område A. Område C er en liste over de filene og mappene du har valgt skal være med på platen du vil brenne. Du legger til filer ved å markere de i område B og trykke Add-knappen eller ved og simpelthen dra filene ned fra område B til område C.

Når du er fornøyd med innholdet på platen, trykker du på Burn-knappen, merket av som område D på bildet over. Du får opp et nytt vindu der du blir spurt om hvordan du vil brenne CD'en. Her velger du bare "Let me choose advanced settings". Videre kommer du inn på dette vinduet.

Brenning win 4.png

Her kan du godt nedjustere brennehastigheten. Jo saktere den brenner jo mindre sjanse er det for at den brenner noe feil. Starter den på 48x som her, kan man godt sette den ned til 40x. Det tar ikke så mye lengere tid å brenne. Til slutt trykker man på "Burn disc", og etter en kort venteperiode skal man få opp en melding om at brenningen var vellykket, og man er ferdig.


ISO-brenning

Her velger man "Burn ISO image" fra hovedmenyen i CDBurnerXP, og får opp følgende vindu.

Brenning win 5.png

Her trykker man på knappen markert med rødt, navigerer seg til der ISO-filen ligger, markerer den og trykker "Open". Det kan være greit å nedjustere brenningshastigheten for å minimere sjansen for at programmet brenner feil. I dette tilfellet der den starter på 48x, kan det være greit å sette den til 40x i stedet. Resten av standardvalgene er greie og man kan velge "Burn disc". Når programmet er ferdig med å brenne platen får man beskjed om at brenningen var vellykket.

Brenning på Linux

Det anbefales at man bruker K3b for å brenne i Linux.


Eksterne linker

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy