XMMS

Fra TermvaktWiki
Gå til: navigasjon, søk

Innhold

På linux bruker de fleste xmms for lydavspilling, men det finnes andre muligheter. mpg123 kan kjøres fra kommandolinjen, og spiller av det meste, men krever litt innsats fra brukeren, da det ikke har grafisk grensesnitt. Denne artikkelen beskriver hvordan du bruker xmms, for å lære mer om mpg123 kan du bruke kommandoen man mpg123.

Spille av fra CD

Skal du spille musikk fra cd, kan du bare sette cd'en inn i cd-spilleren på maskinen og starte xmms med kommandoen xmms& :

 zeebrugge: ~ > xmms& [Enter]


Du vil få opp det grafiske brukergrensesnittet til xmms, som ser slik ut:


GUI til XMMS

Velg cdspilleren ved å trykke på knappen markert med en gul firkant:


Play-knapp markert


Du får opp følgende dialogvindu:


Filbehandler


For å spille av musikk må du navigere deg frem til CD-spilleren, som gjerne ligger under /mnt/cdrom. Her kommer sporene på CD'en opp som Track 1.cda, Track 2.cda osv. Du kan nå velge de sporene du vil spille av.

Spille av fra fil

Hvis du skal spille av andre musikkfiler (som for eksempel OGG eller MP3), går du frem på samme måte som for CD, og velger katalogen som inneholder filene dine isteden for /mnt/cdrom. Dersom du har en CD med filer på (ikke musikk-CD), så må du vanligvis gjøre CD'en tilgjengelig ved å kjøre følgende kommando:

 zeebrugge: ~ > mount /dev/cdrom [Enter]

Deretter kan du bruke filene på CD'en som andre fil på systemet. Filene på CD'en din finner du igjen i katalogen /mnt/cdrom/.

Ønsker du å bruke volum-knappen i xmms, er du nødt til å stille inn programmet til å bruke riktig output-plugin. Det gjør du ved å bringe opp xmms-menyen (trykk på den lille tegningen av et uendelig-tegn øverst i venstre hjørne). Velg så options og preferences. Under Audio I/O Plugins finner du en boks som heter Output Plugin, denne bør stå på eSound Output Plugin. Trykk ok. Nå kan du endre volumet i xmms.

Eksterne Lenker

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy