Windows 8

Fra TermvaktWiki
Gå til: navigasjon, søk

Med Windows 8 (som er gratis tilgjengelig for MatNat-studenter og ansatte gjennom E-Academy) har Microsoft gjort noen drastiske endringer i brukergrensesnittet. Startknappen og -menyen er borte, og en ny startskjerm har tatt over. I tillegg til det vanlige skrivebordsmiljøet har man nå også et app-miljø med apper man kan hente i Windows Store. Her er noen tips for å komme i gang med Windows 8 på en vanlig PC uten touch-skjerm.

Innhold

To miljøer

Den største endringen i Windows 8 er at man har fått et helt nytt "app-miljø" med en startskjerm og touch-vennlige, små programmer kalt apper (slik man kjenner fra iOS og Android). I tillegg har man fortsatt det som i denne artikkelen kalles "skrivebordsmiljøet", der man har en oppgave-linje nederst og kan kjøre alle programmene man er vant til å bruke på Windows. Når man starter Windows 8 kommer man først til startskjermen, der kan man trykke "Desktop"-flisen eller holde Windows-tasten og trykke D for å komme til skrivebordsmiljøet. Trykk så Windows-tasten eller trykk med musen helt nederst i venstre hjørne der startknappen var før for å åpne startskjermen igjen. Man kan søke fra startskermen på samme måte som fra startmenyen i Windows 7/Vista, bare begynn å skrive noe for å søke.

Tilpasse startskjermen

Startskjermen kan tilpasses akkurat slik man vil ha den. Dra fliser rundt med musen (hold nede venstre muse-knapp) for å flytte dem rundt. Høyreklikk en flis eller fler for å få opp diverse valg, bl. a. "Unpin from start" som lar deg ta vekk en flis fra startskjermen, og "Smaller"/"Larger" som lar deg gjøre en flis mindre eller større. For å få en app tilbake på startskjermen må du høyreklikke et sted på start-skjermen, velge "All apps" nede til høyre, og høyreklikke på den appen du vil ha på sterskjermen og velge "Pin to Start".

Feste programmer til oppgavelinjen

Ved å høyreklikke på ikonene for programmer på oppgavelinjen (linjen nederst i skriverbordsmiljøet) og trykke "Pin to taskbar" kan man feste programmene slik at de blir der selv om man lukker dem. Dermed trenger man ikke lete opp programmene på startskjermen for å starte dem igjen. Programmer på oppgavelinjen kan enkelt startes eller byttes til med windows-tasten + tall-tast fra 1-9 og 0 for å starte / bytte til programmet på tilsvarende plass på oppgavelinjen. Holder man nede shift også sammen med windows-tasten starter man en ny instans i stedet for å åpne gjeldende instans (for eksempel et nytt windows explorer-vindu).

Tastatur-snarveier

Windows-tasten er en sentral tast i Windows 8. Nedenfor referes Windows-tasten som "win". Her er et lite utvalg tastatur-snarveier:

Tastatur-snarvei Forklaring
win gå til og fra startskjermen
win + D åpne/gå tilbake til skrivebords-miljøet (minimere/gjenopprette vinduer)
alt (hold nede) + tab bytte mellom alle programmer
win (hold nede) + tab bytte mellom apper
alt + F4 lukke app / program / vindu i skrivebordsmiljøet
win + Q åpne applikasjon-søk-skjermen
win + F åpne fil-søk-skjermen
win + C åpne charms-menyen
win + I åpne settings-charm (der man også kan slå av maskinen)
win + E åpne "Computer"-vindu med disk-stasjoner og enheter
win + L låse datamaskinen (trykk en tast på tastaturet eller museknapp for å skrive passord og låse opp igjen)
ctrl + shift (hold nede) + esc åpne nye "Task manager" med detaljert oversikt over alle kjørende programmer
ctrl + alt (hold nede) + del åpne "sikkerhetsskjermen" der man bl. a. kan logge ut og skru av maskinen

Se for eksempel her for en større liste med tastatur-snarveier.

Oversikt over installerte apper/programmer

Med win + Q kan man altså søke i installerte apper/programmer. Ved å trykke win for å gå til startskjermen, og så holde nede ctrl og trykke tab, får man listen over installert programvare uten søkebaren på siden. Man kan også høyreklikke på startskjermen og trykke "All apps" for å komme hit. Holder man så nede ctrl og scroller nedover med musen zoomer man ut og får alfabetisk oversikt over appene og program-kategoriene. Man kan også trykke på "minimer"-ikonet nederst til høyre. Trykk på en av kategoriene eller hold ctrl og scroll oppover for å zoome inn igjen. Startskjermen kan zoomes ut og inn på samme måte.

En slags start-meny

Ved å høyreklikke nede i venstre hjørne i skrivebordsmiljøet der start-knappen har vært før, får man opp en meny med en del av innholdet fra den gamle start-menyen og en del administrative verktøy. Man kan også trykke win + X for å åpne denne menyen.

Triks for å raskere skru av maskinen

Som i eldre versjoner av Windows kan man trykke alt + F4 fra skrivebordsmiljøet når ingen vinduer er aktive for å åpne en "Shut down Windows"-dialogboks. En enkel måte å gjøre dette på er å trykke win + D i skrivebordsmiljøet for å minimere alle vinduer og så trykke alt + F4. Da kan man bare trykke enter for å slå av maskinen (evt piltastene først for å velge et annet alternativ).

Eksterne lenker

Microsofts "Kom i gang" med Windows 8-side

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy