Vindusoppsett i linux

Fra TermvaktWiki
Gå til: navigasjon, søk

På maskinene finnes det mange forskjellige vindusoppsett man kan velge mellom. Vindusoppsettene kontrolleres av vindusbehandleren, som er et spesielt program med ansvar for å tegne rammer rundt vinduene mm.

Innhold

Velge en vindusbehandler

For å velge hvilken vindusbehandler du vil bruke, må du trykke på knappen vist i bildet under, under innlogginga.

Forberedelse til sesjonsvalg

Deretter kan du velge den aktuelle vindusbehandleren (som er beskrevet lenger ned i dette dokumentet). Skulle du ønske ett mer spesialisert skrivebordsmiljø (med for eksempel Fluxbox eller noe eget), må du velge UiO Legacy Setup her og produsere en fil kalt .xsession, dette er beskrevet nærmere under Avansert seksjonen.

Valg av vindusbehandler

Når du da logger deg inn vil følgende spørsmål dukke opp på skjermen:

Bekreftelsesspørsmål

Her kan du velge om du vil bruke denne vindusbehandleren kun denne gangen, ved hver innlogging eller så kan du avbryte og bli returnert til innloggings vinduet.

Andre vindusbehandlere

Det finnes – som sagt – mange forskjellige vindusbehandlere i verden. Dessverre er ikke alle installert på maskinene, og det som verre er: Det er ikke nødvendigvis slik at en vindusbehandler som er installert på en maskin, er installert på en annen eller på en fremtidig installasjon.

Flere av vindusbehandlerne er mer enn vindusbehandlere, de er komplette skrivebordsmiljøer. Både KDE og GNOME er eksempler på slike.

KDE

KDE (Kool Desktop Environment) er en av de mest populære skrivebordsløsningene i UNIX-verdenen. Den er veldig intuitiv og grei for nybegynnere, og i tillegg finnes den stort sett installert på alle maskinene.

Skjermbilde av KDE

GNOME

GNOME er en annen veldig populær skrivebordsløsning.

Skjermbilde av GNOME

Både KDE og GNOME prøver å være enkle for nybegynnere å bruke. Begge grensesnittene har tatt mange elementer fra Windows og Mac, og prøver å være et komplett og konsistent system, der brukeren møter samme grunnleggende design og grensesnitt uansett hvilket program i systemet han bruker. Begge har også et bra utvalg av programmer i systemet sitt, slik at de fleste funksjoner skal være dekket, f.eks kontorprogrammer, nettleser, e-post, minesveiper, filbehandling, tekstredigering og programmering. Alt er organisert i fine menyer, og du skal ideellt kunne gjøre (nesten) alt du vil gjøre uten å ta i en terminal. De krever dog en del ressurser og bruker lengre tid på å starte og avslutte enn noen av de andre som nevnes lenger nede.


FVWM

FVWM er en lett, men funksjonsrik vindushåndterer. Standardoppsettet er tilpasset nybegynnere: Ligner lite på Windows, men har enkel tilgang til de viktigste funksjonene. Rask, krever lite systemressurser. Standardoppsettet ser ikke så fryktelig pent ut, men en kan få den svært pen. Svært konfigurerbar, men krever at man må sette seg inn i konfigurering ved hjelp av tekstfiler.

Fluxbox

Skjermbilde av Fluxbox

Fluxbox ligner litt på FVWM, men har ingen meny med knapper langs siden. I stedet kan du høyreklikke på bakgrunnen for å få opp en meny med programmer. I denne menyen kan du også endre utseende på vinduene under Styles. Du kan også velge om fokus skal følge hvor musen er, som i FVWM, eller hvilket vindu du klikker i, som i Windows. Du kan lett opprette nye skrivebord ettersom du trenger det, og du blar mellom dem ved hjelp av to knapper på kontrollinjen neders på skjermen.

For å bruke Fluxbox må du følge anvisningene i avsnittet Avansert.

Openbox

Openbox ligner svært mye på Fluxbox, og er også utviklet med inspirasjon fra den tidligere Blackbox. Dette oppleves også som en rask og minimalistisk vindusbehandler. Den er svært konfigurerbar, kanskje mer en Fluxbox? Konfigurering av Openbox gjøres via XML-filer istedenfor flate tektsfiler som i Fluxbox og FVWM. Openbox kan også kjøres fra et GNOME/KDE skrivebordsmiljø.

Fluxbox eller Openbox? Prøv begge for å finne ut hvilken du liker best.

For å bruke Openbox må du følge anvisningene i avsnittet Avansert.

Avansert

For å bruke en vindusbehandler som ikke er listet i vinduet for valg av vindusbehandler, må du produsere en fil som ligger i hjemmemappen din, kalt .xsession.

For å bruke denne fila til å starte en vindusbehandler, så legger du ganske enkelt inn en av de følgende vindusbehandlerne øverst:

  • startfluxbox
  • fvwm
  • fvwm2
  • openbox
  • openbox-gnome-session
  • openbox-kde-session

Så et konkret eksempel hvis en ville ha fluxbox, vil en ha en .xsession som er

startfluxbox

Disse vil deretter starte ved innlogging når du har valgt UiO Legacy Setup ved sesjonsvelging under innlogging.

Openbox derimot ligger i /snacks/bin , så denne banen må ligge i pathen din, hvis ikke må du i .xsession ha en av de disse tre linjene

/snacks/bin/openbox-session 
/snacks/bin/openbox-gnome-session
/snacks/bin/openbox-kde-session

Når du bruker .xsession har du full kontroll over hvilke programmer som kjøres, og du må sørge for at programmene avslutter når du logger ut. Hvis oppsettet ditt legger igjen prosesser på maskiner du har brukt, vil du få en sint epost fra en liten nisse som heter ijk2.

Andre språk enn engelsk

Noen skrivebordsmiljøer og programmer er oversatt til mange språk. For å bruke et av disse språkene kan du ganske enkelt trykke på knappen ved siden av Sessions når du logger inn. Her ligger det en ganske omfattende liste med forskjellige språk.

Det virker ikke!

Blir du kastet rett ut igjen når du logget på? Har du nettopp endret oppsettet ditt? Sannsynligvis har du gjort en feil i .Xresources eller .xsession slik at skrivebordsmiljøet ditt ikke starter. Husk at dersom du endrer på disse filene og noe blir feil, vil du få problemer med å logge inn med skrivebordsmiljøet.

Du kan fortsatt logge på, og gå utenom oppsettet ditt. Skriv inn brukernavn og passord som vanlig når du kommer til login-skjermen, men trykk deg inn i menyen der det kan velges vindusbehandler. Velg deretter Failsafe Terminal, og benytt en tekst editor til å rette opp feilene.

Dersom du ønsker å tilbakestille konfigurasjonsfilene til standardoppsettet, kan du kjøre:

/local/bin/installsetup

Dette tilbakestiller da flere konfigurasjonsfiler, og kan dermed overskrive andre endringer du har gjort, så vær klar over det.


Hvis noe fortsatt ikke skulle fungere, spør en termvakt.

Eksterne linker

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy