Acrobat reader

Fra TermvaktWiki
(Omdirigert fra Reader)
Gå til: navigasjon, søk

Adobe Acrobat Reader er et program fra Adobe for å vise frem pdf-filer. Dette programmet ligger installert på alle maskinene på universitetet og brukes som standard når en skal vise pdf-filer, spesielt fra nettleseren. Programmet finnes på både Windows- og Linux-maskiner, og er omtrent helt likt til begge operativsystemer (det går altså fint å følge bildene fra windows på denne siden, selv om du bruker programmet på linux).

Innhold

Hvordan bruke Acrobat Reader

Starte programmet

Reader kan startes på flere måter; fra Start-menyen som vist under; ved å dobbeltklikke på en pdf-fil; ved å åpne en pdf-fil i en nettleser; ved å skrive acroread i et terminalvindu på Linux; eller ved å velge programmet fra Applications-menyen i Linux, også vist under.

Windows Linux
Start -> All programs -> Adobe Reader 9 Applications -> UIO Programs -> Adobe Acrobat Reader
Reader1.png Reader4.png

Nyttige funksjoner

Reader7.png

Hvis du skal jobbe med en fil med mange sider, kan det ofte være nyttig å bruke Pages-søylen på siden. Den kommer og forsvinner ved at man trykker på det lille ikonet som ser ut som et par ark på venstre side. Da kan man lett bla seg frem og tilbake mens man ser miniatyrvisning av sidene.

Det finnes også et utvalg verktøy man kan bruke når man ser på pdf-filer, disse står på Tools-menyen. Den vanligste er Select Tool, som bl.a. brukes hvis man vil kopiere tekst eller bilder fra pdf-filen. Med Snapshot Tool kan man markere en del av siden slik at den havner på utklippstavlen som et bilde og kan limes inn i f.eks. Paint eller Word.

Kopiere tekst og bilder fra en pdf-fil

Reader2.png

Ofte vil man kopiere tekst eller bilder fra pdf-filen man holder på med. Dette kan enten gjøres som nevnt over, ved å markere deler av siden selv, eller man kan høyreklikke på det elementet (f.eks. et bilde eller litt tekst man har markert) man vil kopiere. Så velger man "Copy" fra menyen som dukker opp.

Slå opp engelske ord

Adobe Reader er knyttet opp mot Dictionary.com. Dette betyr at hvis du kommer over et engelsk ord du ikke helt vet hva betyr, kan du markere ordet, høyreklikke og velge "Look up". Da åpnes automatisk en nettleser med oppslaget hos dictionary.com.

Utskriftsproblemer

Hvis en skriver ut fra Acrobat Reader inne i en nettleser kan det av og til oppstå problemer. Enten kan utskriften se feil ut, eller så vil den ikke printe i det hele tatt.

En løsning på dette er å lagre pdf-filen på hjemmeområdet ditt, og enten skrive den ut vha. print-kommandoen, eller åpne den i Acrobat Reader (selvsagt ikke i nettleseren).

Gi beskjed til termvaktene om du skulle få utskriftsproblemer, da det mest sannsynlig er flere enn deg som får samme problemet.


Se også

Eksterne linker

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy