Internet Explorer

Fra TermvaktWiki
Gå til: navigasjon, søk

Innhold

Slik starter du Internet Explorer

Fra skrivebordet:

Dobbelklikk på Internet Explorer-ikonet.

Fra startmenyen:

Start -> All programs -> Internet Explorer

Fra startmenyen:

Windows startbar.png

Slik bruker du Internet Explorer

Åpne nettsider

For å få tilgang til nettsider trenger du en nettadresse. I eksemplet under har vi valgt å bruke nettadressen www.uio.no som fører til hjemmesiden til Universitetet i Oslo. Adressefeltet finnes i den øvre delen av vinduet. Vi skriver nettadressen i Address-feltet og trykker Enter. Selv om adressene begynner med "http://www..." holder det som regel å bare skrive fra www... og utover. I addressefeltet på bildet under står det http://www.uio.no . Men når du skal skrive inn adressen, holder det altså å skrive www.uio.no. Internet Explorer har en knapp, med bilde av en trekant, til høyre for adressefeltet. Den kan du klikke på for å få opp en liste av adresser til nettsider du har vært innom tidligere.

Test.png

Bevege seg mellom nettsider

Du kan bevege deg mellom ulike internettsider ved å skrive inn nye adresser i address-feltet eller ved å klikke på linker. Linker vil si bestemte ord/setninger på nettsiden som du kan klikke på med venstre musetast og som fører deg til en annen nettside. Som regel vil en link komme til syne ved at mus-ikonet forandrer seg til et hånd-ikon idet du flytter musepekeren bort til det aktuelle ordet/setningen.

La oss se på hva noen av knappene i Internet Explorer kan brukes til:

IE8 header.png

  • Back- og Forward-knappene (Knappene med pil til høyre og venstre i venstre hjørne av nettleseren) kan brukes til å flytte seg mellom de internettsidene du har vært inne på. Ved å trykke på Back-knappen en gang kommer du til forrige side du var innom, ved å trykke en gang på Forward-knappen (pil-fram knappen) går du framover igjen. Dersom du klikker på den lille trekanten til høyre for Forward-knappen, vil du få en liste over nettsider du har besøkt.
  • Stopp-knappen er det røde krysset til høyre for adressen. Kjekt å ha hvis en side tar veldig lang tid å åpne. Trykk på stopp, så slutter nettleseren å laste ned siden.
  • Reload-knappen er de to blåe pilene til venstre for stopp-knappen. Denne brukes til å fornye innholdet på internettsiden du er inne på. Dette kan være nyttig dersom du er inne på en side som forandres ofte (for eksempel nettaviser), eller dersom du har lagt inn informasjon i en gjestebok, nettbank e.l. Her kan du også trykke på F5 på tastaturet ditt for å oppdatere siden.
  • Home-knappen er den med et hus-ikon. Den bringer deg tilbake til din faste startside. Alle matnat-studenter har Universitetets hjemmeside som standard startside, men du kan endre den til det du ønsker. Gå til den siden du vil ha som din hjemmeside. Trykk på trekanten på høyre side av husikonet på verktøylinjen og velg Add Or Change Homepage.... Velg Use this webpage as your only home page og så knappen Yes nederst.
  • Search-knappen tar deg til søkemotoren til Internet Explorer, som er bing. Søkemotoren popper da opp i vinduet.
  • Favorites-knappen gir deg en liste over bokmerker (se under), linker som du kan lage selv til sider du ofte bruker.
  • Print-knappen er den som har et printer-ikon, den brukes til å skrive ut siden. Utskriften legges da i køen.

OBS!! Dersom det er knapper som du ikke gjenkjenner, så er det bare å la musepekeren peke på knappen. Etter 1-2 sekunder så vil det poppe opp en tekst ved siden av knappen som beskriver dens funksjon.

Faner

Internet Explorer (IE) 8 benytter seg av faner(tabs på engelsk, flertall), slik andre nettlesere, f.eks. Mozilla Firefox, har gjort en stund allerede. Det er dermed mulig å ha flere nettsider åpne samtidig i samme vindu. For å åpne en ny fane kan man trykke Control-t på tastaturet. En tredje måte å åpne en ny fane på er å trykke på den lille grå frikanten til høyre for de fanene man allerede har åpne. Når man trykker på en link kan man også velge å åpne denne i en egen fane ved å høyretrykke på linken og velge Open in New Tab.

IE8 tabs.png

Bokmerker

Hvis det er noen internettsider du bruker veldig ofte, for eksempel hjemmesiden til kurs du tar eller nettaviser du leser hver dag, kan du lagre adressen deres i bokmerkefilen din. Det gjøres slik.

Trykk på Favorites-knappen i verktøylinjen og velg Add to Favorites

IE8 Favorites.png

Dette gir videre følgende vindu:

IE8 Favorites2.png

Trykk Add for å legge bokmerket til i mappen vist ved Create in:, eller endre mappen for å lagre bokmerket et annet sted.

Åpne og lagre filer

Mange matnatkurs har hjemmesider hvor oppgaver og fasiter legges ut i .pdf-format.

.pdf=portable document format, åpnes i programmet Adobe Reader.

Slike og andre filer kan lastes på samme måte som du åpner en internettside, ved å klikke på linken på kursets hjemmeside. Du har to valgmuligheter, enten åpne filen direkte eller lagre filen til hjemmeområdet ditt. Med Internet Explorer vil filen som oftest åpnes direkte når du klikker på linken. Vil du derimot lagre filen må du høyreklikke på linken, og deretter velge Save Target As på den menyen som kommer opp. Velg hvor du vil lagre filen og trykk Save.

Valg av språk

Noen ganger er man interessert i å besøke nettsider på andre språk. Internet Explorer vil som regel justere seg etter skriftspråket, slik at riktige og forståelige tegn kommer på skjermen. Men det kan være greit å vite hvordan man gjør dette manuelt. Trykk på alt-tasten på tastaturet. Det vil dukke opp en ny verktøylinje under adresse feltet. I denne verktøylinjen, gå til View og velg Encoding.

Vanlig problem med Internet Explorer

Det hender at Internet Explorer henger seg opp - den gir ingen respons når du klikker på knapper, vinduet lar seg ikke minimere, etc. Noen ganger kan det skyldes at programmet holder på å åpne en stor side, så det kan lønne seg å vente ett minutt med å gjøre noe, kanskje kommer programmet seg på beina igjen.

Hvis du er overbevist om at programmet har hengt seg helt opp, kan du gjøre følgende:

  • Høyreklikker på nettleser-ikonet på statusbaren og velger Close all windows. Her kan du også finne andre funksjoner (Prøv deg litt fram).

IE8 close.png

Søk etter nettsider

Her vises det hvordan man søker på http://www.google.no. Andre søkeprogrammer virker på tilsvarende måte.

Eksempler på andre søkermotorer er:

Enkelte sider, som http://www.startsiden.no, inneholder flere søkemotorer.

Søk i Google:

IE8 Google.png

Det man vil søke etter fylles inn i søkefeltet. Her søkes det etter inf1000. Man trykker så på Google-søk knappen og får opp informasjon som forteller hvor mange sider som inneholder søkeordene. Sidene blir så listet opp. Man klikker på linken til siden for å se innholdet.

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy