GNOME

Fra TermvaktWiki
Gå til: navigasjon, søk
Skjermbilde av GNOME

GNOME er et av de mest populære skrivebordsmiljøene i Linux. Det består utelukkende av fri programvare og forsøker å gi en enkel og gjennomført opplevelse til brukeren. GNOME er basert på skrivebordsmetaforen, det vil si at det viser et virtuelt skrivebord med dokumenter og mapper, på samme måte som i Windows og Mac.

Termstuenes linuxmaskiner har GNOME som standardvalg når man logger seg inn, og det følger med som standardvalg i de fleste utgaver av linux. Hvis du vil bruke noe annet, se Vindusoppsett i linux.

Innhold

Menyer

Etter å ha logget inn i GNOME er det tre menyer øverst til venstre på skjermen:

  • Applications: Her er alle programmene som er tilgjengelige for brukeren listet opp, gruppert i forskjellige kategorier.
  • Places: Her finnes snarveier til forskjellige nyttige steder, for eksempel hjemmemappa til brukeren.
  • System: Her finner man undermenyer for brukervalg for systemet, samt en hjelpefunksjon og mulighet for å logge ut av datamaskinen.

Skrivebordsområder

Klikk på et av de små vinduene for å bytte.

GNOME tillater deg å skifte mellom flere forskjellige skrivebordsområder. Dette lar deg separere vinduer som har lite med hverandre å gjøre, så det blir mer orden og enklere å arbeide. For å skifte skrivebordsområde, hold nede Ctrl- og Alt-tasten, og trykk på høyre eller venstre piltast. Alternativt kan du trykke på ett av de små vinduene nederst i høyre hjørne. For å flytte et vindu til skrivebordsområdet til høyre, hold nede Ctrl, Alt og Shift mens du trykker på høyre eller venstre piltast.

Panelene

Øverst og nederst på skjermen er det to paneler. Det øverste panelet inneholder hovedmenyene etterfulgt av noen ikoner som lar deg starte noen ofte brukte programmer, som nettleser og e-postklient. Til høyre er det en klokke, som blir til en kalender når man klikker på den.

Det nederste panelet inneholder i hovedsak en liste over åpne programmer. Til venstre for denne er det en knapp for å minimere alle vinduer og vise skrivebordet. Til høyre ligger de ovennevnte vinduene for å skifte skrivebordsområde, samt en snarvei til papirkurven.

Legge til på panelet

Konfigurasjon av panelene

Det er mulig å endre ting på panelene, slik at de ser ut slik som du selv ønsker. For å legge til nye ting på panelet, høyreklikk på det og velg "Add to Panel". Da får du opp en liste over ting det går an å legge til. Det nyttigste valget er kanskje "Application Launcher": Det lar deg legge til en snarvei fra hovedmenyen. For å flytte noe, høyreklikk på det og velg "Move". For å fjerne det, velg "Remove From Panel".

Ting som ligger på panelet fra før er som regel låst fast til panelet. Det betyr at hvis man vil flytte en av disse tingene, må man først høyreklikke på den og fjerne krysset i boksen hvor det står "Lock To Panel".

Ved å høyreklikke på et tomt område og velge "Properties" får man opp flere valg for panelet: Man kan for eksempel justere størrelsen, endre posisjonen og la det skjule seg når man ikke har musa over.

Logge ut

For å logge ut av GNOME trykker du på "System -> Log Out <brukernavn>"

Personlige verktøy
Navnerom
Varianter
Handlinger
Navigasjon
Kategorier
Programvare
Andre
Translate
Verktøy